Substitueix Pazuello

Bolsonaro anuncia el seu quart ministre de Salut des de l’inici de pandèmia

  • Bolsonaro va oferir el càrrec a Ludhmila Hajjar, que el va rebutjar per diferència d’idees

afp 1ee2lc / EVARISTO SA (AFP)

El president brasiler, Jair Bolsonaro, va anunciar aquest dilluns el metge cardiòleg Marcelo Queiroga com el seu nou ministre de Salut, el quart des que es va registrar el primer cas de Covid al Brasil, país que s’ha convertit en l’actual epicentre global de la pandèmia, segons informa EFE. El líder ultradretà va anunciar el substitut de l’actual ministre, el general de l’Exèrcit Eduardo Pazuello, en una conversa amb seguidors davant el palau de l’Alvorada, la residència de la Presidència, i va avançar que el nomenament serà publicat en l’edició de dimarts del diari oficial.

El canvi de ministre es produeix en moments en què el Brasil s’acosta als 280.000 morts per coronavirus i supera els 11,5 milions casos de la malaltia, que el converteixen en el segon país al món tant en nombre de víctimes com de casos, només superat pels Estats Units. Igualment es produeix poques hores després que la també cardiòloga Ludhmila Hajjar revelés que va rebutjar la invitació que li va fer Bolsonaro de convertir-se en la titular de Salut per diferir de les idees del cap d’Estat entorn de la millor manera de lidiar amb la pandèmia.

Així com els dos antecessors de Pazuello, el diputat Luiz Henrique Mandetta i l’oncòleg Nelson Teich, que van abandonar el ministeri per divergències amb Bolsonaro, Hajjar va dir que, al contrari que el cap d’Estat, considera que els confinaments són necessaris per reduir els contagis i que no es pot estimular l’ús de remeis sense comprovació científica per tractar la Covid.

Després de la negativa d’Hajjar, Bolsonaro es va reunir aquest dilluns a la tarda amb Queiroga i va anunciar el seu nomenament poc després en una conversa informal amb els seus seguidors i sense que el Govern l’hagués confirmat. «Ha sigut decidida aquesta tarda la seva indicació per al ministeri. Ell és el president de la Societat Brasilera de Cardiologia. La conversa ha sigut excel·lent, el coneixia des de feia uns quants anys, per tant, no és algú que acabo de conèixer. Segons la meva opinió, ho té tot per fer un bon treball, continuant el que ha fet Pazuello fins avui», va dir.

Va afegir que, per la seva formació com a metge, Queiroga té molt més coneixement en l’àrea que Pazuello, un militar especialista en logística i que no tenia experiència en salut abans d’assumir el càrrec de ministre. Pazuello havia reconegut poc abans, en una roda de premsa, que el mandatari estava buscant algú per substituir-lo, però no va explicar-ne els motius. Després d’agrair el treball del militar, Bolsonaro va afirmar que és el moment d’encetar un atac «més agressiu pel que fa al combat al virus».

Quan Pazuello va assumir el càrrec, el maig de l’any passat, després de la renúncia dels seus dos antecessors en poc més d’un mes, el Brasil registrava uns 14.800 morts i 218.000 contagis. La seva gestió, a més, està sota investigació judicial a causa de sospites d’«omissió» i «falta de transparència» en el tractament d’una pandèmia, la gravetat de la qual ha sigut negada per Bolsonaro.

Des del començament de la pandèmia el líder de la negacionista ultradreta brasilera ha minimitzat la gravetat de la malaltia, ha defensat l’ús de medicines contra la Covid sense comprovació científica, ha posat en dubte l’eficàcia i la seguretat de les vacunes i ha criticat les mesures restrictives, els confinaments i l’ús de mascaretes.