Tensió política al país

Presó preventiva per a l’expresidenta de Bolívia

  • Jeanine Áñez es mantindrà almenys quatre mesos en un penal de La Paz, una decisió que l’oposició al moviment d’Evo Morales considera un «complet abús»

La Justícia boliviana va dictar aquest diumenge detenció preventiva per a l’expresidenta interina de Bolívia Jeanine Áñez per quatre mesos en un penal a La Paz, igual com per als dos exministres del seu govern també detinguts.

La jutge d’instrucció al penal Regina Santa Cruz va determinar la presó preventiva de l’exmandatària transitòria (2019-2020) al Centre d’Orientació Femenina d’Obrajes.

Mentre els exministres interins Álvaro Coímbra, de Justícia, i Rodrigo Guzmán, d’Energia, estaran detinguts preventivament a la presó de San Pedro durant el mateix temps.

L’audiència cautelar en contra dels tres va començar amb més de dues hores de retard a causa d’una notificació que s’havia de realitzar a la part imputada amb l’ampliació d’imputació pel risc processal de fuga.

L’audiència, que va durar més de nou hores, es va realitzar de forma virtual. L’expresidenta Áñez i els seus exministres van participar-hi connectats als seus mòbils des de les cel·les de la Força Especial de Lluita Contra el Crim (FELCC) a La Paz. «És un complet abús, és tot il·legal, són ordres de dalt, tot està tramat», va lamentar a EFE Dalia Lima, la dona de Rodrigo Guzmán.

Áñez va manifestar que «el MAS (Moviment al Socialisme, partit governamental) decideix i el sistema judicial obeeix», i que estarà detinguda per esperar el judici per un «cop que no hi va haver mai». «Des d’aquí faig una crida a Bolívia a tenir fe i esperança. Un dia, entre tots, aixecarem una Bolívia millor», va escriure Áñez en el seu compte de Twitter després de conèixer la resolució de l’audiència.

Mentrestan, l’exministre Coímbra també va escriure a Twitter que les seves famílies estan «assetjades i amenaçades», i va afirmar que «qualsevol cosa que passés amb ells» és responsabilitat de l’expresident Evo Morales i el president Luis Arce. A més, es va qualificar com a «pres polític pel règim del MAS», per ordre de Morales i Arce.

Els tres estan acusats dels delictes de «sedició, terrorisme i conspiració» en la crisi del 2019.

Temes:

Bolívia