Convulsió política al Brasil

Lula: «Sé que he sigut víctima de la pitjor mentida jurídica en 500 anys»

L’expresident brasiler Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva va afirmar dimecres que ha sigut «víctima de la mentida jurídica» més gran en 500 anys d’història del Brasil, en el seu primer pronunciament després que un jutge del Tribunal Suprem anul·lés les condemnes de presó que pesaven en contra seu. 

«Estava segur que acabaria guanyant la veritat i aquell dia ha arribat», va afirmar l’exmandatari en la seva primera compareixença davant els mitjans de comunicació des de l’anul·lació de les seves condemnes i també la primera des de la irrupció de la pandèmia. 

El jutge del Suprem Edson Fachin va anul·lar dilluns totes les condemnes contra l’exmandatari per suposada corrupció en l’àmbit de l’operació Lava Jato, sentència que li va permetre recuperar els seus drets polítics i obre la porta perquè eventualment sigui candidat en les pròximes eleccions. 

L’exmandatari va assegurar que no guarda rancor a ningú, però va assenyalar que la «pressió» judicial en contra seu va accelerar l’accident cardiovascular que va acabar provocant la mort de la seva dona, Marisa Letícia Rocco. 

«Si hi ha un brasiler que tingui raons i rancor profund soc jo, però no els tinc perquè el sofriment pel qual està passant el poble brasiler, les persones pobres en aquest país, és infinitament més gran que qualsevol crim que hagin comès contra mi», va manifestar Lula a la seu del sindicat dels metal·lúrgics de São Bernardo do Campo, a São Paulo, el seu bressol polític.