Hi podria haver més víctimes

L’explosió d’un dipòsit militar provoca 17 morts a Guinea Equatorial

  • Una cadena de detonacions provocada per una «negligència» en la protecció d’un arsenal de dinamita ha sacsejat la ciutat de Bata, capital econòmica del país

Almenys 17 persones van morir aquest diumenge i 420 més van resultar ferides a causa d’una cadena d’explosions ocorregudes per una «negligència» en una caserna militar de Bata, la ciutat més poblada i capital econòmica de Guinea Equatorial, segons va informar el Govern.

«La ciutat de Bata ha sigut víctima d’un accident ocasionat per la negligència i distracció de la unitat encarregada de la cura i protecció dels dipòsits de dinamites i explosius annexos al de les municions de la caserna militar de Nkoantoma», va declarar el president del país, Teodoro Obiang Nguema.

En la declaració, llegida a la televisió estatal TVGE, Obiang va assenyalar que «les ones expansives de les explosions van ocasionar grans destrosses en gairebé tots els edificis i botigues de la ciutat de Bata» i, «considerant la magnitud dels danys ocasionats», va sol·licitar ajuda a nivell nacional i internacional.

El president va expressar el seu «més profund condol i consternació a les famílies» dels morts i el seu «total suport i solidaritat» als ferits i els que han patit pèrdues materials. Igualment, va indicar que ha sol·licitat que s’investigui l’incident per al «total esclariment de l’ocorregut i la depuració de les responsabilitats».

Cap a les 15.00 hora local (14.00 GMT), van haver-hi tres explosions successives i dues hores més tard se’n va produir una quarta. Les explosions van sacsejar la caserna d’intervenció ràpida de l’Exèrcit, al barri de Nkoantoma, que compta amb una armeria.

La caserna de Nkoantoma es troba prop d’una zona de vivendes socials, i desenes de persones van fugir del lloc del sinistre, algunes d’elles ferides, segons va mostrar la televisió estatal.

En el seu compte de Twitter, el Ministeri de Sanitat va indicar que havia registrat 17 de morts «en hospitals», malgrat que Obiang va parlar de 15, i que havia comptabilitzat 420 ferits: «70 ferits a l’Hospital la Pau, 150 ferits a l’Hospital General de Bata i 200 ferits a l’Hospital Nou Inseso».

Anteriorment, el Ministeri havia declarat una «emergència sanitària» i havia advertit que hi ha «molts desapareguts sota la runa», per la qual cosa la xifra de morts podria augmentar.

Segons va explicar a Efe una espanyola que viu a Bata, urbs de la part continental del país amb més de 300.000 habitants, hi va haver «una explosió enorme».

«S’han obert totes les finestres –va prosseguir–, hem tret tots els nens de casa i hem sortit al jardí. Hem vist una columna de fum i de sobte hi ha hagut una segona explosió i poc després una altra, les dues últimes més febles». Després de l’explosió es van tallar les telecomunicacions i es va escampar el pànic entre la població al no poder contactar per telèfon amb els seus familiars, si bé es van restablir més tard.

Des de la seva independència d’Espanya el 1968, Guinea Equatorial, un dels principals productors de petroli de l’Àfrica, està considerada per grups pro drets humans un dels països més repressius del món a causa de les acusacions de detencions i tortures de dissidents i a les denúncies de fraus electorals.

El cap de l’Estat, Teodoro Obiang, de 78 anys, dirigeix el país amb mà de ferro des de 1979, quan va enderrocar el seu oncle Francisco Macías en un cop d’Estat, i és el president que més temps acumula al poder en el món.