Tensió diplomàtica

La UE estudia mesures legals contra Londres per «violar» el Protocol d’Irlanda del Nord

  • Brussel·les i Dublín acusen el Govern britànic de tornar a saltar-se la llei internacional

  • Els grups lleialistes retiren el seu recolzament a l’Acord de Divendres Sant en protesta contra el Protocol

El Protocol d’Irlanda del Nord enfronta de nou Londres i Brussel·les. La Unió Europea ha tornat a acusar el Regne Unit de violar la llei internacional després que el Govern de Boris Johnson hagi anunciat la seva intenció de modificar unilateralment el mecanisme, aconseguit amb fòrceps, per tirar endavant l’acord comercial del Brexit. Segons la declaració realitzada a la Cambra dels Comuns pel ministre per Irlanda del Nord, Brandon Lewis, l’Executiu britànic es proposa prorrogar fins a l’octubre el període de gràcia que ha de finalitzar el 31 de març. Una mesura que afecta les mercaderies procedents de la Gran Bretanya amb destinació a Irlanda del Nord. La UE entén que aquesta decisió s’ha de prendre conjuntament.

«Aquesta és la segona vegada que el Govern del Regne Unit està disposat a violar el dret internacional», ha denunciat el vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic. Al mes de setembre Johnson va aprovar la llei de mercat interior del Regne Unit, que atorgava als ministres poders per suspendre unilateralment els controls duaners o determinar la concessió d’ajudes a empreses a Irlanda del Nord. La UE va arribar a amenaçar d’emprendre accions legals i finalment Johnson va arxivar les modificacions. L’intent no s’ha oblidat i ara plou sobre mullat.

Un soci en qui no es pot confiar

Al país més directament afectat, la República d’Irlanda, les intencions dels britànics han provocat una reacció furiosa. «Aquest no és el comportament apropiat d’un país respectable», ha declarat el vice-primer ministre, Leo Varadkar. «Desgraciadament el que això significa és que la UE s’adona que està negociant amb un soci en qui simplement no pot confiar i no és la primera vegada que això passa», ha assenyalat el ministre d’Exteriors, Simon Coveney. La UE està considerant, va afegir, mesures legals.

Per tal d’evitar una frontera física entre les dues Irlandes, a les negociacions del Brexit es va acordar que la regió britànica nord-irlandesa continuarà formant part del mercat únic comunitari. Això va exigir nous controls fronterers al mar d’Irlanda, que estan implicant una gran càrrega burocràtica. Paperassa i altres dificultats han portat a escassetat de productes als supermercats i tensions polítiques. A les pintades amenaçadores contra els treballadors portuaris s’ha sumat ara un altre ‘avís’ dels paramilitars lleialistes.

En una carta dirigida als primers ministres de Londres i Dublín i al vicepresident Sefcovic, els lleialistes anuncien la retirada del seu recolzament a l’Acord de Divendres Sant, com a rebuig del Protocol. La carta està firmada pel president del Consell de Comunitats Lleialistes, David Campell, que engloba les bandes paramilitars vinculades amb els unionistes protestants. Si bé a la carta es diuen decidits a oposar-se de manera pacífica i democràtica, llancen una advertència sobre la «permanent destrucció» que patirà l’Acord de Pau del 1998 si no es modifica el Protocol.