Compareixença al Senat

El director de l’FBI qualifica de «terrorisme intern» l’assalt al Capitoli per partidaris de Trump

  • Christopher Wray afirma que aquest tipus de «comportament criminal» s’ha duplicat al país des del 2017

  • El director de l’agència afirma que no té constància que en l’atac al Congrés participessin antifeixistes

El director de la Policia Federal dels Estats Units (FBI), Christopher Wray, ha confirmat aquest dimarts que el cos policial ha classificat l’assalt al Capitoli del 6 de gener, portat a terme per partidaris de l’expresident Donald Trump, com a «terrorisme domèstic». «Aquest atac, aquest setge, aquest comportament criminal, simple i pla, és un comportament que nosaltres, l’FBI, considerem terrorisme intern», ha indicat Wray en una audiència sobre l’incident davant la Comissió Judicial del Senat nord-americà.

Segons el director de l’FBI, el nombre de casos de terrorisme nacional investigats pel cos s’ha doblat durant el seu temps al capdavant de la institució, i ha passat d’uns mil el 2017 fins a uns 2.000 per a finals del 2020. En aquest sentit, ha alertat que el terrorisme intern s’ha «metastatitzat» a tota la nació nord-americana i ha recalcat que l’esdeveniment del 6 de gener no va ser «aïllat». De manera paral·lela, ha recalcat que l’FBI ja havia fet sonar les alarmes sobre aquest assumpte des de fa «diversos anys».

Varietat d’orígens

Wray ha evitat enquadrar els assaltants en una única ideologia extremista i ha assegurat que la multitud «incloïa una varietat d’orígens». «Els atacants del 6 de gener incloïen un número, i el número creix segons avancem en les nostres investigacions, del que podríem anomenar milícia d’extremisme violent», ha revelat, segons ha informat el diari ‘The Hill’. «I també en tenim alguns que ja han sigut arrestats del que podríem posar en la categoria d’extremisme violent per motius racials, també blanc», ha afegit Wray, que ha indicat que, fins al moment, aquestes són les categories que l’FBI ha identificat.

Així mateix, ha matisat que l’FBI no té constància de la participació d’antifeixistes o persones d’ideologies d’esquerra en l’incident. «No tenim, fins ara, cap evidència (de la participació) d’extremistes anarquistes o persones que s’adhereixen al moviment antifeixista en relació amb el 6 de gener», ha indicat.

Partidaris de Trump van assaltar el Capitoli quan el Congrés celebrava una sessió conjunta per ratificar la victòria de Joe Biden en les eleccions presidencials, celebrades el 3 de novembre. L’expresident Donald Trump va rebutjar repetidament el resultat electoral, afirmant que s’havia produït un «frau», tot i que sense proporcionar proves respecte a això. L’incident va deixar cinc morts. Almenys 280 persones han sigut arrestades per estar presumptament involucrades en l’assalt al Capitoli i s’han presentat càrrecs contra més de 300.