Relacions internacionals

Biden prorroga la situació d’emergència amb Cuba vigent des de 1996

  • Els Estats Units van prendre aquesta posició després de la demolició d’avionetes civils d’exiliats per part de Cuba

zentauroepp55974531 biden201130191017 / Mark Makela

El president dels EUA, Joe Biden, va prorrogar aquest dimecres per un any més la declaració d’emergència amb Cuba, que es manté des de 1996 després de la demolició de dues avionetes civils de l’organització d’exiliats cubans Germans al Rescat.

En una proclamació enviada al Congrés, Biden va assegurar que «continua existint la necessitat de continuar amb aquesta emergència nacional», que impedeix «l’entrada no autoritzada de qualsevol embarcació registrada als Estats Units en aigües territorials cubanes».

Fa 25 anys, el 24 de febrer de 1996, uns caces MiG cubans van atacar amb míssils tres avionetes del grup d’exiliats Germans al Rescat, dedicada a albirar balsers que fugien de l’illa.

A l’acció, els MiG cubans van fer caure dues de les Cessnas Skymaster de l’organització d’exiliats cubans i van matar quatre dels seus tripulants, cosa que va motivar la declaració d’emergència per part del Govern del president de llavors, Bill Clinton.

Segons Cuba, les avionetes havien violat el seu espai aeri per divulgar material propagandístic contra el règim, tot i que el Govern nord-americà va mantenir que es trobaven en espai aeri internacional, al nord de l’illa.

L’1 de març de 1996 Clinton va emetre la declaració d’emergència, que va ser suavitzada, tot i que mantinguda, per l’Executiu del president Barack Obama, malgrat haver restablert les relacions amb l’Havana el 2014.

«La possibilitat d’entrades no autoritzades a gran escala d’embarcacions registrades als Estats Units en aigües territorials cubanes pertorbaria les relacions internacionals dels Estats Units respecte a Cuba al permetre o proporcionar els mitjans per facilitar una migració massiva de ciutadans cubans i amenaçar la nostra seguretat nacional», va assegurar Biden en la seva declaració.

Temes:

Cuba Joe Biden