Sentència judicial

Alemanya condemna a presó un exagent sirià en el primer judici al món contra el règim de Bashar al-Assad

  • El tribunal sentencia a quatre anys i mig de presó Eyad Alghareig per la seva «complicitat en crims de lesa humanitat»

  • L’agent del servei secret va ser detingut fa dos anys a Berlín després de ser identificat per algunes de les seves víctimes

El primer procés del món contra crims comesos pel règim sirià de Bashar al-Assad ha acabat amb una pena de presó de quatre anys i mig. Així ho ha anunciat aquest dimecres l’Audiència Superior Provincial de Coblença, a Alemanya. El tribunal considera provat que l’exagent dels serveis secrets sirians Eyad Alghareib va ser còmplice de crims de lesa humanitat al participar en el trasllat de víctimes de tortures.

 La condemna de presó castiga concretament la complicitat amb els delictes de tortura i detenció il·legal d’almenys 30 persones detingudes el 2011 i portades a una presó de Damasc. Just fa una dècada començaven al país àrab les protestes antigovernamentals que desembocarien en una Guerra Civil encara inacabada.

La condemna d’aquest dimecres podria no ser l’última que es dictés a Alemanya contra els crims de lesa humanitat comesos a Síria. Per a l’abril està previst que finalitzi un altre procés contra el ciutadà sirià Anwar Raslan, presumpte exdirigent dels serveis secrets d’Al-Assad, acusat de 58 homicidis i d’haver torturat milers de persones.

 Els dos judicis es basen en el principi de la jurisdicció internacional contra delictes de lesa humanitat, assumit pel codi penal de la República Federal el 2002. Això permet que el genocidi, els crims de guerra o els de lesa humanitat puguin ser jutjats en tribunals nacionals alemanys també quan els crims van ser comesos fora de les fronteres del país.

Identificats per refugiats

 Eyad Alghareib i Anwar Raslan van ser detinguts fa dos anys a Berlín i a la regió de Renània-Palatinat, a l’oest d’Alemanya. Refugiats sirians que havien patit tortures i arribat a Alemanya fugint de la Guerra Civil al seu país van poder identificar els dos compatriotes. Amb ajuda d’organitzacions defensores de Drets Humans els van acabar portant davant la justícia alemanya.

 «Eyad A. és només la punta de l’iceberg del vast aparell de tortura sirià», ha dit després de donar-se a conèixer la sentència Wassim Mukdam, sobrevivent de la repressió de Al-Assad i un dels demandants en el procés del tribunal de Coblença. «Aquest veredicte és important. Espero que doni llum sobretot als crims del règim d’Al-Assad. Serà llavors només el primer pas d’un llarg camí cap a la justícia per a mi i altres supervivents», ha afegit Mukdam en unes declaracions difoses per l’oenagé Centro Europeu pels Drets Constitucionals i Humans (ECCHR), una de les organitzacions que ha recolzat els sirians demandants en aquesta causa.

 Esperança per a les víctimes

 Com a cap d’Estat, el president Al-Assad compta amb immunitat davant processos com el portat a terme a Coblença. Malgrat això, la fiscalia alemanya ha anat acumulat proves contra ell en el curs de la investigació contra els dos exagents sirians detinguts.

 Activistes defensors de Drets Humans esperen que aquestes proves puguin ser utilitzades més endavant contra Al-Assad si aquest deixa de ser president algun dia i pogués ser portat davant el Tribunal Penal Internacional o algun tribunal especial de les Nacions Unides.

 El veredicte anunciat aquest dimecres obre la porta de l’esperança per a centenars de milers de refugiats sirians que viuen avui a Alemanya. Molts d’ells han denunciat tortures a les presons del seu país. «Tant de bo aquest veredicte motivi altres fiscalies europees a iniciar processos similars. L’objectiu és continuar portant davant la justícia altres membres de l’aparell de seguretat d’Al-Assad», diu Wolfgang Kaleck, secretari general de l’ONG ECCHR.

Temes:

Síria Alemanya