Crisi sanitària

Els ‘Robin Hood’ de les vacunes de la Covid

  • Un moviment heterogeni internacional, que inclou des de l’ONU a oenagés, demana l’exempció de patents per als tractaments contra el coronavirus

  • El món ric, encapçalat pels EUA i la UE, rebutja la iniciativa en una postura que empara el sector farmacèutic

Voluntarios para probar una potencial vacuna contra el coronavirus en un hospital de Soweto, en Sudáfrica. / Siphiwe Sibeko (REUTERS)

Si el primer món no pot vacunar-se de Covid amb la rapidesa que volgués per retards en la producció, no és difícil fer-se una idea de la situació en què es troben els països pobres i de rendes mitjanes. A l’Àfrica, com a part d’Àsia, amb prou feines han vist partides significatives de tractament ni tampoc se les espera a curt termini –la campanya només s’ha iniciat en 5 dels 55 països africans. En aquest escenari, i sota la premissa que fins que no estigui vacunat el 70% de la població mundial ningú estarà fora de perill, un moviment heterogeni s’enfronta al Goliat de les farmacèutiques amb un objectiu: aconseguir l’exempció de patents i drets de propietat intel·lectual relacionats amb els tractaments de Covid. Només mentre duri la pandèmia i fins a obtenir la immunitat global.