Coronavirus al Brasil

Bolsonaro es retracta sobre la cloroquina i diu: «Almenys no he matat ningú»

El president brasiler admet que el medicament pot tenir una eficiència «zero»

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, es va retractar aquest dijous per primera vegada sobre les bondats que reiteradament ha promocionat de la cloroquina, va acceptar que el medicament pot tenir eficiència «zero» contra la Covid i va dir: «Almenys no he matat ningú».

El líder ultradretà, que ha sigut un ferri defensor de l’ús de la cloroquina i fins i tot se la va prendre quan es va contagiar de Covid el juliol passat, va acceptar que pot tractar-se d’un placebo.

«Pot ser que allà al davant diguin que l’opció [de la cloroquina] és zero, que és un placebo. Tot bé, paciència, em disculpo, almenys no he matat ningú», va dir durant l’al·locució en viu que realitza setmanalment els dijous per les xarxes socials.

Des que la pandèmia va arribar al Brasil el març de l’any passat, Bolsonaro ha recomanat infinitat de vegades l’ús de la hidroxicloroquina per combatre la Covid, un polèmic antipalúdic amb una efectivitat que no ha sigut comprovada totalment per la ciència.

La seva defensa de la cloroquina també va costar el lloc a dos dels seus ministres de Salut, que no la consideraven adequada en la lluita contra el virus.

Va ser tan gran l’obsessió del mandatari amb la cloroquina que va ordenar la seva fabricació en massa i l’antipalúdic forma part d’un grup de medicines que el Ministeri de Salut ha determinat que s’apliquin a pacients de coronavirus com a part del que aquest despatx i el mateix Bolsonaro qualifiquen de «tractament precoç».

Segons dades oficials, el Govern ha gastat ja més de 100 milions de reals (prop de 20 milions de dòlars) tant en hidroxicloroquina com en altres medicaments amb una eficiència contra el coronavirus que és dubtosa per bona part de la comunitat científica.

La setmana passada el Tribunal de Comptes de l’Estat, organisme que fiscalitza la despesa pública al Brasil, va demanar explicacions al Govern sobre aquestes despeses.

El magistrat Benjamín Zymler, membre del Tribunal, va realitzar la comanda, fonamentada, entre altres factors, que l’Agència Nacional de Vigilància Sanitària (Anvisa) no va arribar a autoritzar l’ús d’aquestes medicines contra la Covid-19.