Macroprocés judicial

El Suprem confirma la pena de 133 anys de presó per a l’excoronel salvadorenc assassí d’Ignacio Ellacuría

L’alt comandament militar Inocente Montano també és culpable de les morts d’uns altres quatre jesuïtes

El Tribunal Suprem ha confirmat la sentència que va condemnar a 133 anys i quatre mesos de presó l’excoronel i exviceministre de Seguretat Pública d’El Salvador Inocente Montano com a responsable dels assassinats de cinc jesuïtes espanyols el 1989, entre els quals Ignacio Ellacuría.

Tot just cinc mesos després que l’Audiència Nacional condemnés l’únic dirigent militar jutjat a Espanya per aquests fets, la Sala Penal del Suprem ha ratificat la resolució al desestimar el recurs presentat per la defensa de l’excoronel, que es manté a la presó des del 2017. De 78 anys i amb un delicat estat de salut, Montano va ser condemnat com a responsable de cinc assassinats de caràcter terrorista.

La sentència, que va arribar 32 anys després de la matança, va considerar provat que els assassinats va ser ordits, planejats, acordats i ordenats pels membres de l’Alt Comandament de les Forces Armades, òrgan al qual pertanyia i del qual formava part Montano, «qui va participar en la decisió i juntament amb quatre membres més de l’esmentat alt comandament, va transmetre l’ordre de realitzar les execucions».

Temes:

El Salvador