Possiblement una dissidència de les FARC

Segresten dos ciutadans estrangers al sud-oest de Colòmbia

Són dues persones amb ciutadania colomboitaliana i colombocanadenca que treballen al comerç de fruita

Dos ciutadans estrangers van ser segrestats per un grup armat el cap de setmana passat al municipi de Páez, al departament colombià del Cauca (sud-oest), van confirmar aquest dimarts autoritats locals segons informa EFE.

«Van ser retinguts per un grup armat a la zona de Páez el cap de setmana i ara les autoritats estan fent tot el seguiment per a la seva recuperació», va explicar a EFE el secretari de Govern del Cauca, Luis Cornelio Angulo.

Es tracta de dues persones amb ciutadania colomboitaliana i colombocanadenca que treballen al comerç de fruita i anaven a fer una anàlisi de mercat al pròxim municipi d’Inzá, també a Cauca, segons va relatar a EFE l’alcalde de Páez, Arbey Velasco.

Velasco va tenir coneixement del segrest dissabte, quan la Policia el va informar d’una «possible retenció» de dues persones al resguard indígena de Belalcázar.

Els ciutadans «van ser retinguts a dos quilòmetres del municipi de Páez», pròxim al Nevado de Huila i en una zona de pas de turistes, perquè és un lloc d’interès arqueològic.

L’alcalde va explicar que «fins ara cap grup armat s’ha atribuït el fet», però va indicar que a la zona actua la dissidència de les FARC Dagoberto Ramos, a la qual s’atribueixen atacs i extorsions contra la població local.

«Per rastreig suposem que és el grup armat qui els té, però fins ara no hi ha hagut comunicació amb ells», va dir l’alcalde, que va indicar que estan treballant per establir contacte amb les persones retingudes.

La majoria del territori de la zona és indígena, i la Defensoria del Poble va llançar l’any passat una alerta primerenca per l’expansió d’aquestes dissidències, «les accions de les quals estan determinades per l’enduriment de les estratègies de control territorial i poblacional».

«Aquí hem tingut reclutament de menors, el desembre passat vam tenir en menys de vuit dies dos assassinats per les dissidències de les FARC, és una zona complicada», va indicar Velasco.

El desembre passat, en una zona pròxima, l’agrònom espanyol Jesús Quintana, director per a les Amèriques de l’Aliança de Bioversity International i el Centre Internacional d’Agricultura Tropical (CIAT), també va ser segrestat per un grup armat no identificat, en una guàrdia il·legal quan viatjava amb el seu vehicle entre el Cauca i el veí departament de l’Huila.

Quintana va ser deixat en llibertat pels seus capturadors dos dies després.