291 en un dia

Portugal depassa les 11.000 morts per Covid després d’un nou rècord diari

  • El Govern admet que considera la possibilitat de traslladar pacients a altres països per la situació de la pandèmia

Les autoritats sanitàries de Portugal han notificat aquest dimarts un nou rècord de morts per Covid-19 en 24 hores, un total de 291, fet que eleva el recompte provisional de víctimes mortals per sobre ja de les 11.000 després del recent pic de contagis.

En concret, 11.012 malalts han perdut la vida en territori lusità, segons la Direcció General de Salut, que té registrats també 653.878 casos, 10.765 més que en el balanç divulgat dilluns. Uns 6.500 pacients estan ingressats en hospitals, 765 en unitats de cures intensives.

Per regions, Lisboa i Valle del Tajo es manté com la zona més afectada per aquesta nova onada, al sumar 5.785 nous casos en un dia, per sobre de les registrades a la part Nord, que afegeix 2.893 positius al seu balanç particular, i del Centre, que en concentra 1.407 més.

Risc extrem

Portugal té més de 200 municipis en risc extrem per la prevalença del virus, que ha obligat a prorrogar successivament un estat d’emergència que ja s’està negociant de nou per obtenir una nova ampliació. El text haurà de ser sotmès de nou a debat a l’Assemblea de la República.

El president, Marcelo Rebelo de Sousa, ha assegurat aquest dimarts que «té tot el sentit» prorrogar-lo i incloure de forma explícita les mesures amb les quals s’han reforçat en els últims dies el confinament domiciliari, segons la cadena de televisió RTP.

Traslladar pacients

D’altra banda, el Govern lusità ha admès que considera la possibilitat de traslladar pacients de Covid-19 a altres països, davant la situació de la pandèmia a la nació europea. Segons ha indicat la ministra de Salut, Marta Temido, l’Executiu està «activant tots els mecanismes» a nivell internacional per portar a terme aquest moviment, l’objectiu del qual és garantir la millor atenció als contagiats.

«El Govern portuguès està posant tots els mecanismes a la seva disposició, particularment en el marc internacional, per assegurar que brinda la millor assistència als usuaris», ha indicat la titular de Salut en una entrevista amb RTP. No obstant, ha afirmat que Portugal encara compta amb «places (als hospitals) disponibles».

En aquest sentit, ha al·ludit a la ubicació geogràfica de Portugal i l’ha qualificat de «diferent» respecte a altres països d’Europa central, destacant que «fins i tot en una situació normal, aspectes com el moviment transfronterer de pacients ja ocorren com una simple realitat».

«Estem al final d’una península i, per tant, amb més limitacions geogràfiques», ha lamentat Temido, tot i que ha destacat que «hi ha mecanismes i formes d’obtenir ajuda i d’emmarcar formes de col·laboració». «I per descomptat que les estem considerant», ha dit, abans de recalcar la necessitat de ser «conscients» que la situació europea «és tota una preocupació».