Crisi sanitària global

Merkel insta a un repartiment equitatiu de la vacuna de la Covid

La cancellera alemanya es veu sumida en una allau de crítiques per la lentitud en les vacunacions

La cancellera alemanya Angela Merkel ha demanat que hi hagi una repartició «equitativa» de les vacunes contra la Covid-19 a tot el món, en un moment en què augmenta la competència entre països perquè l’oferta de dosis és encara insuficient. «L’important és tenir una repartició equitativa [...] en aquest període de poca disponibilitat de les vacunes», ha dit la cancellera alemanya al Fòrum de Davos, que aquest any se celebra en format virtual. «Per a mi és encara més clar que abans [...] que hem d’optar per la via multilateral i que el proteccionisme no resoldrà els problemes», ha dit amb referència a la qüestió d’accés a les vacunes.

La cancellera ha fet aquestes reflexions en un moment en què el seu propi partit rep abundants crítiques per la lentitud de la campanya de vacunació a Alemanya, a causa d’entregues insuficients de dosis, i en un moment en què la pandèmia dona les seves pitjors xifres.

Paral·lelament, la Unió Europea vol controlar millor la manera en què les vacunes produïdes al seu territori s’exporten a altres regions i països. Els països en vies de desenvolupament temen pagar els plats trencats d’aquesta cursa per les vacunes i veure’s oblidats en la distribució de dosis.

«No ens enganyem, la qüestió de qui rep quina vacuna al món, per descomptat, deixarà noves ferides [...], perquè aquells que rebin una ajuda d’emergència ho recordaran», ha dit la cancellera.