Grans desafiaments

Biden planta cara al canvi climàtic i les desigualtats racials

  • El president dels EUA congela la concessió de llicències a les petrolieres per explotar hidrocarburs en terres federals

  • El demòcrata ordena al Departament de Justícia que no renovi els seus contractes amb les presons privades

El pèndol torna a oscil·lar als Estats Units. Després de quatre anys de negacionisme climàtic i sistemàtic desmantellament de les regulacions aixecades per protegir el medi ambient, la salut del planeta ha tornat a colar-se entre les preocupacions principals de la Casa Blanca. Joe Biden ha anunciat aquest dimarts una bateria d’ordres executives per convertir el canvi climàtic en una de les prioritats de la seguretat nacional i imposar una moratòria a la concessió de noves llicències per a l’explotació de gas i petroli en terres federals. Les mesures del nou president, que s’ha compromès a posar els fonaments per descarbonitzar la producció d’electricitat abans del 2030, han anat acompanyades per diversos decrets per combatre les desigualtats racials i el «racisme sistèmic».

Durant la seva campanya presidencial Biden va posar sobre la taula el pla més ambiciós fins a la data per transitar cap a una economia verda, un pla que contempla una inversió de 2.000 milions de dòlars per transformar el teixit energètic i crear pel camí milions de llocs de treball. «Quan penso en el canvi climàtic, la paraula que em ve a la ment és ocupació», va dir el nou president l’estiu passat. Aquest pla no es presentarà fins d’aquí a unes setmanes, però mentrestant, el demòcrata està aprofitant per revertir moltes de les polítiques de Donald Trump a cop de decret. Aquest dimarts ha imposat una moratòria de 60 dies a la concessió de noves llicències a les petrolieres, una mesura que no ha tardat a aixecar les protestes del sector. 

Protestes de les petrolieres 

«Aquest és només el principi i no farà més que empitjorar», ha afirmat el president del’ Aliança Petrolera d’Oklahoma, Bruce Simmons. Les prospeccions d’hidrocarburs en terres federals generen actualment una quarta part de les emissions de diòxid de carboni als EUA, un gas amb efecte d’hivernacle que Biden pretén reduir significativament amb l’objectiu d’arribar a un sistema d’emissions neutres a mitjans d’aquest segle. Però no queda aquí la cosa. El demòcrata ha anunciat, a més, una iniciativa per protegir el 30% de les terres i els aqüífers federals abans del 2030. I ha creat diverses comissions per afrontar la injustícia mediambiental, que s’acarnissa amb les comunitats més desfavorides, i fomentar l’ocupació verda. 

Aquestes mesures se sumen a les adoptades el primer dia de la seva presidència, quan va firmar diversos decrets per reintegrar els EUA en l’Acord del Clima de París, frenar l’ampliació de l’oleoducte Keystone XL o prohibir noves prospeccions petroleres en el Refugi Nacional de Vida Silvestre de l’Àrtic, obert per Trump a l’explotació d’hidrocarburs. A diferència dels seus predecessors, Biden ha ordenat a totes les agències governamentals que tinguin en compte el canvi climàtic a l’hora de confeccionar les seves polítiques. 

Cop a les presons privades 

Les mesures davant el canvi climàtic han anat acompanyades per una altra sèrie de decrets per enfrontar les sempre ajornades desigualtats racials que filtren sobre la justícia, la vivenda o l’ocupació. «No us puc prometre que s’acabaran demà, però sí que farem progressos en la direcció correcta», ha dit Biden al presentar les seves mesures. De totes, la més cridanera ordena al Departament de Justícia que no renovi els seus contractes amb les presons privades, una indústria que es gasta cada any milions de dòlars en ‘lobby’ per mirar d’endurir les penes i beneficiar-se de les polítiques d’excarceració massiva.