La lluita contra la pandèmia

Europa es prepara per endurir les condicions de viatge davant les noves variants del coronavirus

França exigirà a partir d’aquest diumenge una PCR negativa a tots els europeus que vulguin entrar al país

El Regne Unit estudia tancar fronteres per contenir l’expansió dels contagis de les soques de la Covid-19

Els països europeus es preparen per endurir les condicions d’entrada als viatgers davant les noves soques del coronavirus, més contagioses que l’originària. La UE ha demanat restringir els viatges no essencials, tot i que sense arribar a tancar fronteres com el març passat, com a via per frenar la propagació d’unes variants de la Covid-19 que han fet saltar totes les alarmes. Els Vint-i-set discutiran en els pròxims dies com restringir encara més els viatges considerats «no essencials» dins de la Unió Europea per aturar la propagació del virus. No obstant, ho faran amb el compromís de no tancar les fronteres interiors per no danyar el mercat interior i protegir l’economia.

Un dels primers països a anunciar noves mesures ha sigut França, que a partir d’aquest diumenge 24 de gener demanarà una PCR negativa amb una validesa de menys de 72 hores a tots els viatgers europeus que vulguin entrar en territori francès. Així ho va comunicar ahir a la nit el president de França, Emmanuel Macron, a la mateixa Cimera dels Vint-i-set dedicada al coronavirus. La mesura exclourà els «viatges imprescindibles», segons ha informat un comunicat de l’Elisi expedit després de la cimera, així com «als treballadors fronterers i el transport terrestre».

El 14 de gener, França ja havia pres la decisió d’exigir una PCR negativa als viatgers de fora de la UE, mentre que fa tot just una setmana es va avançar l’horari del toc de queda a les 18.00 hores i, tal com recull ‘Le Monde’, el ministre de Salut francès, Olivier Véran, ha advertit que el Govern «podria estar obligat a prendre mesures més dures».

El Regne Unit estudia tancar fronteres

A Europa, però fora de la UE, el Regne Unit està considerant la possibilitat de tancar les fronteres davant l’aparició de diferents variants del coronavirus, segons ha admès aquest divendres el ministre de Medi Ambient, George Eustice. «Sempre mantenim aquestes coses en revisió i ho hem considerat. Hi ha preocupació en aquest moment pel nombre de variants mutants», ha dit el ministre a la cadena Sky News al ser preguntat sobre un eventual tancament de les fronteres.

El Govern de Boris Johnson va vetar recentment tots els vols procedents de Portugal i 14 països de l’Amèrica Llatina, arran de l’aparició d’una soca brasilera, i exigeix a tots els viatgers que entrin al país un test negatiu de Covid-19. A més, fa unes setmanes, el Govern també va vetar els viatges procedents de Sud-àfrica per l’aparició allà d’una altra soca. El Regne Unit manté fortes restriccions de moviment de la població, amb el tancament d’escoles, davant l’alt nombre de contagis i la situació crítica als hospitals del país.