Crisi del coronavirus

El Brasil confirma la circulació d’una nova variant del coronavirus a l’Amazones

Les seves mutacions suggereixen «canvis convergents en l’evolució» del patogen

L’estatal Fundació Oswaldo Cruz (Fiocruz), el centre d’investigació mèdica més gran de Llatinoamèrica, va confirmar aquest dimarts la identificació i circulació d’una nova variant del coronavirus originària a l’estat de l’Amazones, segons informa Efe.

Es tracta de la mateixa que va arribar al Japó després que quatre viatgers nipons visitessin la regió amazònica brasilera i, segons el subdirector d’investigació de Fiocruz Amazònia, Felipe Naveca, la nova variant presenta una sèrie de mutacions inèdites.

Una nota tècnica divulgada aquest dimarts assenyala que les mostres analitzades en els japonesos van acumular un nombre «inusual» d’alteracions genètiques, més enllà de les observades a l’anomenada proteïna Spike i que s’«assemblen al patró observat» en les variants identificades al Regne Unit i Sud-àfrica.

«Si aquestes mutacions confereixen algun avantatge selectiu per a la transmissibilitat viral, hem d’esperar un augment de la freqüència d’aquests llinatges virals al Brasil i al món en els pròxims mesos», diu el document.

Així mateix, explica que les mutacions detectades són un «fenomen recent, probablement ocorregut entre el desembre del 2020 i el gener del 2021», i «poden ser representants d’un virus potencialment d’un llinatge emergent al Brasil».

L’aparició simultània de noves variants del virus Sars-CoV-2, que causa la Covid-19, en diferents parts del món suggereix «canvis convergents en l’evolució» del patogen, fet que ha despertat la preocupació de la comunitat mèdica i científica arreu del món.

«L’aparició de noves variants del Sars-CoV-2 que abriguen mutacions a la proteïna Spike, que poden impactar l’aptitud viral i la transmissibilitat, és una qüestió de gran preocupació», ressalta Fiocruz en la nota tècnica.

Aquesta setmana, el Ministeri de Salut brasiler ja havia confirmat que el Japó va identificar en els quatre viatgers la nova variant, que té dotze mutacions, entre les quals figura la mateixa trobada en variants ja identificades al Regne Unit i Sud-àfrica, cosa que implica un potencial de transmissió més elevada del virus.

Així mateix, la variant detectada a l’Amazones es tracta de la segona inèdita del coronavirus identificada al Brasil.

A finals del desembre passat, un grup d’investigadors va detectar una variació del patogen a l’estat de Rio de Janeiro, que és, junt amb l’Amazones, una de les regions més colpejades per l’emergència sanitària al Brasil.

Amb uns 210 milions d’habitants, el gegant sud-americà és un dels països més castigats per la pandèmia de Covid, amb gairebé 205.000 morts i prop de 8,2 milions de casos confirmats de la malaltia.