A partir de demà

Exteriors treballa amb el Regne Unit i França per facilitar el retorn dels transportistes

  • Entre 7.000 i 10.000 camioners espanyols es troben actualment atrapats al Regne Unit després del bloqueig temporal decretat per França per evitar la propagació de la nova soca de coronavirus
  • França exigirà un test negatiu als camioners per travessar el canal de la Mànega

zentauroepp36382615 an employee in charge of security at the port of calais stan190830192957 / PHILIPPE HUGUEN

Les autoritats franceses han assegurat al Govern espanyol que a partir de la pròxima mitjanit reobriran la frontera amb Regne Unit i permetran el pas dels transportistes espanyols que porten dies encallats en territori britànic per les restriccions davant la nova soca de Covid-19.

Així ho ha afirmat la ministra d’Afers Exteriors, UE i Cooperació, Arancha González Laya, en declaracions a La Sexta recollides per Europa Press.

González Laya també ha detallat que les autoritats franceses facilitaran als camioners espanyols a la frontera els tests PCR o d’antígens a què hauran de sotmetre’s obligatòriament per poder passar. En un comunicat, Exteriors ha precisat que, segons l’Ambaixada d’Espanya a França, el Govern francès manté, en aquest moment, la seva intenció de reobrir el trànsit tant terrestre com marítim.

Document

Mesures alineades

A més, ha assenyalat que l’Ambaixada a Londres està en contacte permanent tant amb el Ministeri d’Exteriors britànic com amb el Departament de Transport, i que la Finestreta Única Brexit de l’Ambaixada i els Consolats al Regne Unit estan donant assistència i informació als espanyols que la requereixen, entre altres aspectes en relació amb el trànsit de passatgers i de camions en el canal de la Mànega.

La ministra espanyola també ha defensat la posició espanyola davant la nova soca de Covid-19 que ha sorgit al Regne Unit –Espanya va tardar 24 hores més que altres països a prohibir les entrades per avió des d’aquest país–.

Així, ha argumentat que Espanya tenia ja en vigor una obligació de presentar PCR negatius per a tots els que arribin de països de risc i que volia mesures coordinades europees. De fet, ha recalcat que les recomanacions aprovades per la Comissió Europea estan alineades amb les mesures que ha pres Espanya.