Avenç de la pandèmia

França veu «totalment possible» que la soca britànica circuli ja pel seu territori

  • El ministre de Sanitat afirma que la variant britànica no restaria eficàcia a la vacuna contra la Covid-19, la distribució de la qual començarà el 28 de desembre en aquest país
  • L’Hexàgon va decretar diumenge la suspensió temporal del flux de persones provinents del Regne Unit a l’espera d’una resposta comuna a nivell europeu

France s President Emmanuel Macron who tested positive for the coronavirus disease (COVID-19) is seen on a screen as he attends by video conference a round table for the weekly cabinet meeting of the government at the Army Ministry in Paris France December 21 2020 Julien De Rosa Pool via REUTERS / POOL

Malgrat el bloqueig ferroviari, aeri i marítim imposat al Regne Unit per frenar la propagació de la nova soca de coronavirus, «és totalment possible que el virus estigui circulant a França», ha afirmat el ministre de sanitat, Oliver Verán, aquest dilluns. Si bé, per ara, cap test ha detectat la variant britànica.

Davant el risc sanitari lligat a la soca, l’Hexàgon va suspendre aquest diumenge els fluxos de persones provinents de l’altre costat del Canal de la Mànega per un termini de 48 hores. «Un període de coordinació entre els estats membres de la Unió Europea a fi de definir una doctrina comuna sobre la regulació i el control dels fluxos procedents del Regne Unit», va explicar el gabinet del primer ministre, Jean Castex. 

La ràpida resposta de França, a l’estela d’Alemanya, Itàlia o Bèlgica, no és sinònim d’una protecció total davant la propagació del virus. «Hem d’estar molt atents» davant «una mutació problemàtica», ha insistit el president, Emmanuel Macron, a través d’una videoconferència des de la residència de La Laterne, a Versalles, on el mandatari va decidir confinar-se després de donar positiu per coronavirus. «[La mutació] demostra la complexitat del virus, la seva agressivitat, m’atreveixo a dir la seva inventiva», ha continuat Macron durant el preàmbul del Consell de Ministres celebrat aquest matí.

500 soques en els últims dies

En els últims dies, França hauria identificat 500 soques virals sense trobar entre aquestes la variant britànica. «Això no significa que no estigui circulant», ha alertat el ministre de Sanitat. A l’amenaça de la nova variant del virus SARS-CoV-2, s’hi suma una situació sanitària «fràgil i precària»: «Estem en una línia recta des de fa uns 15 dies, és a dir, el virus ja no disminueix, però tampoc estem en un augment massiu», ha indicat Verán.

L’expectativa d’una millora en la corba de contagis es concentra en la campanya de vacunació que, segons el responsable de Sanitat, començarà el pròxim 28 de desembre i afectarà 1 milió de persones, una primera fase que es prolongarà fins al pròxim mes de febrer. La mutació britànica, més contagiosa, tot i que no més letal, no hauria de restar eficàcia a la vacuna. «A priori, no hi ha raó per creure que la vacuna sigui menys efectiva», ha reiterat el ministre.