Rebrots a Europa

Merkel adverteix de la duresa de la segona onada i reconeix la poca prevenció d’Europa

  • La cancellera va assegurar que la població està menys disposada ara a acceptar la nova aturada de la vida pública
  • Merkel es va referir al «gran desafiament» que suposen aquells que difonen teories de la conspiració

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha advertit aquest dimarts que les segones onades per regla general sempre han sigut més dures que les primeres i ha reconegut una certa inèrcia per part d’Europa davant la possible arribada d’una pandèmia al continent.

«Històricament les segones onades d’una pandèmia són freqüentment les més perilloses i molt més dures que les primeres onades. En la primera onada tothom cau primer en un estat de commoció, i en la segona onada ens creiem que ja sabem més o menys el que es pot fer», va dir. L’hivern serà «molt, molt més dur» i això «cal tenir-ho sempre en compte», va advertir Merkel en una conversa virtual amb estudiants de diverses universitats de tot el país. Una pandèmia és una «prova d’estrès» per al món sencer i també per a Alemanya i un «esdeveniment inusual», va assenyalar. Mai abans havíem viscut una cosa així en aquestes dimensions i «sincerament, tampoc ens hem preparat prou», va reconèixer.

Europa sempre ha observat les pandèmies des de la distància, com una cosa que passa a l’Àfrica o Àsia, i tot i que s’era conscient que també podia donar-se en aquest continent, la idea sempre ha sigut «fer tot el possible» per evitar que arribarà fins aquí, va dir.

Europa està més mal preparada

«Que ara a Europa ens ha afectat de ple i que estem visiblement pitjor preparats que, per exemple, els països asiàtics, que en part ja ho han viscut alguna vegada, això es nota», va reconèixer. Respecte al paper d’Alemanya a Europa i en relació amb els esdeveniments a escala global, va afirmar: «Encara vivim amb l’opinió que d’alguna manera de totes formes som els millors i que en qualsevol altre costat sempre ens van alguna cosa per darrere». «Però això avui dia ja no és així, i la seva generació ho va experimentar amb molta duresa», va dir Merkel als estudiants.

D’altra banda, la cancellera va coincidir en l’opinió que la població està menys disposada ara a acceptar la nova aturada de la vida pública que entrarà demà en vigor i que inclou el tancament de tots els comerços no essencials i també dels centres educatius. Va afirmar que «és devastador», sobretot si es té en compte que la xifra diària de morts supera de mitjana els 400.

Alguns argumenten que l’edat mitjana de les víctimes mortals és «molt elevada», però «que els meus pares morin als 80 o als 90 fa la diferència, són deu anys de vida que perd una persona», va dir. Va lamentar, així mateix, que tot i que moltes persones són molt responsables, «n’existeixen uns quants que aprofiten qualsevol escletxa no regulada», cosa que, va afegir, posa en perill també la cohesió social.

Gran desafiament

D’altra banda, Merkel es va referir al «gran desafiament» que suposen aquells que difonen teories de la conspiració i amb els quals el «raonament habitual» no funciona.

Caldrà investigar molt encara, i probablement això sigui tasca dels psicòlegs, sobre «com se n’aparta un del món dels fets i cau en un món en el qual es parla un altre idioma», basat no en fets, i en el qual es rebutja el debat.

Va afegir que amb la Il·lustració, Europa va emprendre el camí de formar-se una visió del món basada en fets.

Serà «molt difícil» tornar a treure a estar persones del seu món a un món on els uns s’escolten als altres, va dir, mentre va remarcar la necessitat també d’observar el paper de les xarxes socials en el fenomen de les teories de la conspiració.