LLEI DE SEGURETAT GLOBAL

Més de 140 detinguts a París en les protestes contra la llei de seguretat de Macron

  • Es tracta del tercer dissabte consecutiu marcat per mobilitzacions i protestes contra el projecte de llei que prohibiria la difusió d’imatges de les forces de l’ordre

TOPSHOT - A protester throws an object during a demonstration in Paris on december 12 2020 against the global security draft law - It is the third weekend of demonstrations in France during protests against a security bill currently going through French parliament that would restrict publication of pictures showing the faces of police (Photo by Christophe ARCHAMBAULT AFP) / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

«Stop a les lleis lliberticides, stop a la islamofòbia», sota aquestes premisses més de 26.000 persones –segons les xifres del Ministeri de l’Interior– es van donar cita aquest dissabte per protagonitzar una nova jornada de protestes a diferents metròpolis franceses. Al centre de les crítiques apareixen dues de les iniciatives estrelles d’Emmanuel Macron: el projecte de llei de seguretat global –destinat, entre altres coses, a protegir la imatge de les forces de l’ordre– i la proposta legislativa «per reafirmar els principis republicans» –coneguda inicialment com a «projecte de llei contra el separatisme islamista». 

Els principals sindicats i associacions responsables d’organitzar la mobilització van desaconsellar als participants manifestar-se a París, «al considerar que les condicions de seguretat [...] no estan assegurades». Malgrat la recomanació, unes 10.000 persones, segons les xifres dels organitzadors, van participar A la cita parisenca sota un important dispositiu de seguretat. La forta presència policial no va impedir que es produïssin diversos aldarulls al llarg del recorregut, incloent l’evacuació de la Plaça de la República a base de gasos lacrimògens i canons d’aigua. Segons el ministre de l’Interior, 142 persones van ser detingudes a la capital francesa.

Es tracta del tercer dissabte consecutiu marcat per protestes ciutadanes contra el projecte de llei de seguretat global, adoptat per l’Assemblea Nacional al mes de novembre. En particular, el rebuig popular concerneix l’article 24 del controvertit text, que permetria multar la difusió malintencionada d’imatges de policies i gendarmes durant les seves operacions. Associacions de defensa dels drets humans i el gremi periodístic van denunciar l’ambigüitat de la normativa, considerant que podria atemptar contra la llibertat d’expressió i el dret a informar. 

La brutalitat policial com a rerefons

La presentació del projecte legislatiu va coincidir a més amb diversos casos deviolencia policial documentats gràcies a imatges i gravacions de periodistes o ciutadans corrents. En aquest context d’exasperació, milers de francesos van sortir als carrers dissabte passat 28 de novembre, provocant una veritable crisi social i política. Davant la pressió, el Govern de Macron va prometre la revisió completa de l’article 24, sense evitar amb això noves jornades de protesta.

Lluny de tractar-se de l’única polèmica, aquest dimecres el primer ministre Jean Castex i els seus acòlits van revelar els detalls del «projecte de llei per reafirmar els principis republicans», l’objectiu del qual és reforçar els pilars del laïcisme i combatre el fanatisme religiós. El responsable del Govern va insistir que «no és un text contra les religions, ni contra la religió musulmana en particular», intentant calmar els ànims dels qui consideren la normativa com una envestida contra els musulmans promovent la seva estigmatització. Aquest dissabte, les protestes van posar de manifest que aquest text tampoc compta amb el beneplàcit de tots els francesos.