Votació decisiva

L’Argentina vota avui si despenalitza l’avortament

La llei sobre la interrupció de l’embaràs ha provocat fortes mobilitzacions i encesos debats

El Senat, on un projecte similar va ser rebutjat fa dos anys, tindrà l’última paraula

Enmig d’encesos debats i una societat mobilitzada malgrat la pandèmia, la Cambra de diputats es disposa a votar el nou projecte de llei que despenalitza l’avortament. Milers de dones, identificades amb el color verd i el moviment feminista, estan preparades per celebrar el resultat als voltants del Parlament. A prop d’elles, les capdavanteres del color blau pensen encomanar-se al cel i confiar que el projecte tornarà a fracassar per inspiració divina. Dos anys enrere, una iniciativa similar va obtenir la llum verda dels diputats, però no va passar la prova del Senat per set vots. Llavors governava la dreta. Aquesta vegada, el Govern peronista creu que comptarà amb prou força per fer realitat l’anomenada llei nacional d’atenció i cura integral de la salut durant l’embaràs i la primera infància. La mateixa contempla la despenalització de l’avortament fins a la setmana 14 de l’embaràs. Després d’aquesta franja de temps, la interrupció només serà autoritzada segons el que estableix l’actual normativa: casos de violació o risc de salut.

«Soc catòlic, però he de governar per a tothom», ha dit el president Alberto Fernández al promoure la llei. «Religió o mort», li han arribat a contestar als carrers els sectors que s’oposen amb més vehemència a la iniciativa. L’Església catòlica i els evangelistes s’oposen a la seva aprovació.

D’acord amb estimacions extraoficials, en aquest país es fan més de 450.000 avortaments, en la seva gran majoria clandestins, al llarg d’un any. Unes 40.000 dones han de ser després internades. A més del tema de la despenalització, la llei contempla un pla dels 1.000 dies que, en paraules de Fernández, busca «baixar la mortalitat, malnutrició i desnutrició, a més de prevenir la violència, protegint els vincles primerencs, el desenvolupament emocional i físic i la salut de manera integral de les persones gestants i dels seus fills i filles fins als tres anys de vida».

El debat

La discussió a la Cambra de diputats va ser seguit no només als carrers, malgrat els rigors de l’aïllament, sinó en milions de cases. El diputat socialista Enrique Estevéz va denunciar la «hipocresia» que existeix entorn dels avortaments clandestins. «Tots i totes en aquest recinte, segurament, coneixem algú que hagi avortat, però tenim un pacte de silenci i conveniència».

Segons el diputat opositor (PRO, dreta) José Carlos Nuñez, el projecte intenta «desviar l’atenció dels veritables problemes que té l’Argentina». Els seus promotors, va afegir, «militen la mort d’aquelles persones que no tenen veu i no es poden defensar».

Per a la diputada peronista Paula Penacca, «l’avortament legal és un crit únic al carrer». Al seu criteri, «sense avortament legal no hi ha justícia social». Malgrat la seva condició d’opositora, la diputada de la Unió Cívica Radical (UCR), Karina Banfi, es va pronunciar a favor de la llei: «No podem ocultar més això darrere d’un dictamen de rebuig. Els avortaments existeixen, les dones es moren, i si no fem res, serem còmplices de violència institucional».