tensió a Polònia

Disturbis a Varsòvia durant una marxa de l'extrema dreta

Els manifestants, aliats del Govern ultraconservador, han sortit al carrer per commemorar el Dia de la Independència al crit de «Déu, honor, pàtria»

La concentració estava prohibida per la pandèmia, i l'ajuntament, en mans de l'oposició, ha acusat la policia de connivència amb els ultranacionalistes

zentauroepp55837035 smoke from flares rises in front of police officers during a201111164441 / JEDRZEJ NOWICKI

Milers de persones d’extrema dreta han participat aquest dimecres a Varsòvia en la marxa anual per commemorar el Dia de la Independència de Polònia. La manifestació s’ha portat a terme malgrat que l’ajuntament de la capital polonesa l’havia prohibit a causa de les restriccions imposades al país per frenar el coronavirus.

 

La concentració ha recorregut diversos carrers del centre de la ciutat amb persones que portaven banderes vermelles i blanques de Polònia i torxes, i llançaven bengales i mostraven cartells amb l’eslògan escrit «La nostra civilització, les nostres regles».

Els voltants del Museu Nacional i altres punts del centre de Varsòvia van ser escenari d’enfrontaments entre les forces de seguretat i ultranacionalistes, entre els quals s’havien barrejat ‘hooligans’ i altres grups extremistes, informa Efe.

Un manifestant encaputxat sosté dues torxes en la protesta d’avui a Varsòvia / ATOMASZ GZELL (EFE)

Els disturbis van escalar quan els participants en aquesta marxa van fer caure tanques de seguretat col·locades entorn de l’edifici, mentre els agents antiavalots miraven de mantenir-hi el cordó de seguretat. Els manifestants van llançar així mateix torxes contra l’edifici, mentre en altres punts del centre de Varsòvia es produïen situacions d’assetjament dels mitjans de comunicació i més enfrontaments amb la policia. 

L’acte ha demostrat la polarització que viu el país entre els grups d’extrema dreta i els partidaris del Govern ultraconsesrvador i nacionalista del primer ministre, Mateusz Morawiecki, del Partit Llei i Justícia (PiS), d’una banda, i l'oposició, de l’altra. Al llarg de les últimes setmanes, Varsòvia també ha sigut escenari de protestes massives contra una sentència del Tribunal Constitucional que va introduir una prohibició gairebé total de l’avortament al país, de forta tradició catòlica.

Connivència policial

Les autoritats de Varsòvia, que està governada per un alcalde de centre, han acusat la policia estatal de facilitar la marxa. «Aquí s’està infringint la llei», ha advertit Karolina Galecka, portaveu de l’ajuntament. «La policia ha passat 12 hores preparant-se per assegurar la marxa. No hem sigut informats d’això. Es podria afirmar que la policia ha participat també en l’organització de la marxa», ha afegit.

 

La policia, pel seu costat, ha informat al seu compte de Twitter que s’havien confiscat algunes bengales i que havien advertit els participants que la marxa era il·legal.

 

El diputat d’extrema dreta Rober Winnicki ha exhortat els radicals que «es rebel·lin en nom dels valors i la unitat nacional». «L’esquerra diu que defensa la llibertat. ¿A quin tipus de llibertat es refereix? És llibertat per beure, consumir drogues i tenir sexe gratis. Aquesta és tota la llibertat que han d’oferir», ha vociferat en plena manifestació, envoltat de simpatitzants que cridaven «Déu, honor, pàtria».

Caravana motoritzada

Al marge de les manifestacions extremistes, s’havien concentrat al centre de Varsòvia alguns grups de ciutadans amb intenció de celebrar el dia de manera pacífica i s’hi havia convocat, a més, una caravana motoritzada, teòricament per poder mantenir la distància de seguretat i les normes d’higiene. Hi va haver així mateix ofrenes de flors davant el Monument a la Independència, en particular de l’oposició liberal, tot i que amb delegacions reduïdes de representants.

Un grup de motoristes aquest dimecres al centre de Varsòvia en la marxa del Dia de la Independència / TOMASZ GZELL (EFE)

Aquest any, el Govern havia cridat explícitament els ciutadans a quedar-se a casa, en consideració a la situació creada per la pandèmia, que en aquest país està acumulant successives màximes diàries rècord des de principis d’aquest mes. Dissabte va entrar en vigor una nova bateria de restriccions a la vida social i l’activitat econòmica de Polònia, després d’haver-se arribat a la màxima diària de 27.875 contagis en 24 hores.