Cursa a la Casa Blanca

Líders republicans es desmarquen de les acusacions de frau de Trump

Els senadors Mitch McConnell i Marco Rubio defensen acabar el recompte com preveu la llei

zentauroepp55753903 mcconell201105104641 / Jon Cherry

Líders del Partit Republicà, entre els quals, els poderosos senadors Mitch McConnell Marco Rubio, s’han mantingut al marge de les acusacions d’irregularitats del president Donald Trump i han defensat en canvi el càlcul dels vots.

McConnell, que és el líder de la majoria republicana en el Senat i un dels aliats de Trump, va sortir al pas de les afirmacions del governant i va admetre que tot i que aquest any hi ha un major nombre d’estats amb votacions anticipades i per correu (101 milions de vots en total), els candidats s’han d’adaptar «a les regles de cada estat».

«Afirmar que va guanyar les eleccions és diferent d’acabar el càlcul», va declarar als periodistes McConnell, que va dir que «la decisió dels estats sobre com portar a terme l’elecció no és assumpte del govern federal».

Autoproclamat guanyador

Després que denunciés sense proves un «frau», Trump es va proclamar aquest dimecres guanyador a Pennsilvània, Geòrgia, Carolina del Nord i Michigan, quatre estats clau.

«Prendre’s dies per comptar els vots emesos legalment no és frau», va escriure per la seva banda Rubio en el seu compte de Twitter.

Hores abans, Rubio havia assegurat en un altre missatge: «El resultat de la carrera presidencial es coneixerà després que s’hagin comptat tots els vots legalment emesos».

En la mateixa línia es va pronunciar l’exgovernador republicà Chris Christie, que va assegurar a la cadena ABC News que cal deixar que el procés es desenvolupi abans de jutjar-lo com a defectuós.

«És una mala decisió estratègica, és una mala decisió política i no és el tipus de decisió que s’esperaria que prengués aquesta nit [en al·lusió a l’anunci de Trump dimecres a la matinada] algú que ocupa el càrrec que ocupa», va afegir Christie, qui a més és assessor del governant i va passar diversos dies ingressat en cures intensives per la Covid-19.