CARRERA A LA CASA BLANCA

Obama desencadena el seu més ferotge atac contra Trump

Ridiculitza i denuncia el republicà en el seu primer acte en persona de la campanya per Biden

obama-trump / periodico

Quan només falten 13 dies per a les eleccions presidencials als Estats Units, no queda temps per no anar al gra, formalismes o subtileses. Almenys, han desaparegut del manual de Barack Obama per intentar que qui va ser el seu número dos, Joe Biden, faci fora ara de la Casa Blanca Donald Trump. Aquest dimecres a Filadèlfia, en el seu primer acte de campanya en persona després de mesos d’accions virtuals, l’expresident demòcrata va llançar el que fins ara ha sigut el seu més ferotge atac al seu successor, una ràfega implacable de crítiques i condemna al republicà.

Ja abans Obama havia denunciat amb duresa Trump. Ho va fer aquest estiu a la mateixa ciutat, des d’on va oferir el seu discurs en la convenció demòcrata virtual amb un missatge similar al d’aquest dimecres. Ho va fer també amb referències ocultes en el funeral pel congressista John Lewis. Però aquesta vegada, amb la urgència d’unes eleccions ja en marxa pel vot anticipat i per correu, i en un missatge dissenyat per mirar de mobilitzar els votants, instant-los a no confiar-se en enquestes favorables a Biden, Obama es va treure els guants per colpejar sense miraments des de la gestió de Trump de la pandèmia, que ja ha deixat més de 220.000 morts als EUA, fins al seu caràcter.

«Incapaç de prendre’s la seva feina seriosament»

«Tracta la presidència com un ‘reality’ però això no és un ‘reality show’, això és la realitat. La resta hem de viure amb les conseqüències que ell es demostri incapaç de prendre’s la feina seriosament», va dir Obama, que repetidament va ridiculitzar Trump. El va acusar, per exemple, d’haver ignorat el pla que la seva Administració va deixar preparat per a una emergència amb coronavirus, dient que van utilitzar el manual de 70 pàgines «probablement per equilibrar una taula que coixejava en algun lloc», i després del seu contagi de Covid-19 li va assenyalar que «no poder ni tan sols seguir els passos bàsics per protegir-se a si mateix».

Obama també es va llançar a la jugular de Trump aprofitant les revelacions recents que diversos anys va pagar només 750 dòlars en impostos federals i d’altres fins i tot res, o que manté un compte secret a la Xina. Esquitxava d’ironia els seus comentaris, però els dards no eren menys punyents. «Entenc que el president vulgui emportar-se tot el mèrit de l’economia que va heretar i zero culpes de la pandèmia que ha ignorat, però el càrrec no funciona així. Tuitejar a la televisió no soluciona les coses», va dir.

Amb cada denúncia Obama anava construint el retrat demolidor d’un líder personalista, egoista i mentider les accions del qual estan tenint greus conseqüències per als EUA i va recordar que «el caràcter i el comportament importen». «La nostra democràcia no pot funcionar si els nostres líders menteixen cada dia i s’inventen les coses, i ens tornem immunes a això», va assegurar en un moment. I en un altre va denunciar que Trump «empodera una altra gent a ser cruels i divisoris i racistes; trenca el teixit de la nostra societat; afecta com veuen les coses els nostres infants, com es relacionen les nostres famílies, com el món veu Amèrica».

«Votar com mai abans»

El missatge d’Obama no era només aquesta allisada a Trump i la presentació, en contrast, de la candidatura de Biden i Harris. En l’última part del seu discurs va recuperar l’orador de l’esperança i el canvi. «Amèrica és un lloc bo i decent però hem vist tant soroll i disbarats aquests quatre anys que de vegades costa recordar-ho», va dir. «Recordeu el que aquest país pot ser».

Sobretot, va isntar els reunits en el míting estil ‘drive-in’ i als que el seguien per internet o en cadenes com la CNN, que va retransmetre el seu acte en directe, a mobilitzar-se i votar, recordant que el 2016 les enquestes donaven favorita Hillary Clinton, com ara Biden, i van fallar. «No només podem imaginar un futur millor, hem de lluitar per aconseguir-lo. Hem de votar com mai abans i no deixar cap dubte», va concloure.