TENSIONS AMB RÚSSIA

La UE sanciona sis persones russes pel 'cas Navalni'

Les persones anomenades no podran viatjar a Europa o utilitzar els seus actius europeus

zentauroepp55379759 european union foreign policy chief josep borrell rings a be201014134242 / Jean-Christophe Verhaegen

La Unió Europea sancionarà aquest dijous sis persones de nacionalitat russa vinculades a l’enverinament de l’opositor Aleksei Navalni. Les sancions també es faran extensives a una entitat implicada en la producció de l’agent neurotòxic utilitzat contra el polític. Els afectats no podran viatjar a la UE i els seus actius dins de les fronteres comunitàries quedaran congelats. 

Després de la seva reunió de dilluns a Luxemburg, els ministres d’Afers Exteriors  europeus van acordar les sancions a persones i entitats russes a partir de la proposta plantejada per França i Alemanya.

Els governs dels 27 han ara de confirmar l’acord. Les mesures seran publicades aquest dijous al Diari Oficial de la Unió Europea. Per tant, set nous noms s’afegiran a la llista creada el 2018 per sancionar la utilització d’armes químiques a Síria, en la qual ja es trobaven quatre noms russos.

La mesura per castigar Rússia  es va produir després que l’Organisme de Control d’Armes Químiques de l’ONU confirmés que Navalni va ser enverinat per un agent nerviós del grup Novitxok, creat en l’època soviètica amb finalitats militars. En una declaració conjunta divulgada divendres passat, els ministres de Relacions Exteriors de França i Alemanya van lamentar que Moscou no presentés «una explicació creïble» sobre els fets. 

Irritació al Kremlin

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, vatrucar aquest dimarts al ministre rus d’Afers Exteriors, Serguei Lavrov, per informar-lo de la decisió de la UE. Però el Kremlin es va irritar per aquesta resolució i va declarar que no tolerarà la manera «inacceptable» en què Europa afronta el cas Navalni. Lavrov va lamentar que només ell faci esforços per mantenir el diàleg i va dir que Rússia podria congelar els contactes amb la UE.

Ferm crític del Govern de Vladímir PutinNavalni, de 44 anys, va caure greument malalt el 20 d’agost mentre viatjava en un avió a Sibèria, quan feia campanya en favor dels opositors  per a les eleccions locals i regionals. Després d’haver sigut tractat uns dies en un hospital siberià, va ser traslladat a un centre especialitzat a Berlín i continua la seva convalescència a la capital alemanya.