POLÍTICA MIGRATÒRIA

Itàlia elimina els decrets de l'ultradretà Salvini contra la immigració

El Govern de coalició d'esquerres anul·la les multes a les oenagés de salvament marítim

zentauroepp54972235 open arms200917183530 / ALESSANDRO FUCARINI

Itàlia recupera la protecció humanitària, els centres d’integració disseminats per tota la península i elimina les multes milionàries i els segrestos de les naus de les oenagés que salven immigrants al Mediterrani. Les noves mesures, aprovades pel Govern italià –una coalició del Partit Demòcrata i el Moviment 5 Estrelles–, substitueixen els coneguts com a «decrets seguretat» que al seu dia va imposar del llavors ministre d’Interior, Matteo Salvini, líder de la ultradretana Lliga.

«Amb l’eslògan ports tancats, ports oberts, no anem enlloc», ha comentat el primer ministre Giuseppe Conte. «Els decrets propagandístics de Salvini ja no existeixen», ha tuitejat Nicola Zingaretti, secretari nacional del Partit Demòcrata (PD). «Volem una Itàlia més humana i segura, una Europa més protagonista», afegeix el tuit. El ministre per al Sud, Giuseppe Provenzano, ha remarcat: «Hem trigat massa, però ara els anomenats decrets de seguretat de Salvini ja no existeixen».

Dos anys enrere, el President de la República, Sergio Mattarella, havia firmat els decrets inspirats per Salvini, però, alhora, havia informat al Parlament que presentaven alguns aspectes crítics. «Les sancions [a les oenagés] són irracionals i prima l’obligació de salvar els nàufrags», havia argumentat. Durant el Govern entre la Lliga i el M5S, la Marina Militar havia manifestat el seu malestar per no poder complir amb el codi marítim de salvaments.

Més protecció humanitària

El nou decret reintrodueix i amplia els mecanismes de la «protecció humanitària» i de la «protecció especial», per les quals s’accepten immigrants amb dret a asil polític tot i que els seus països no estiguin en la llista oficial dels Estats d’origen admesos. Així mateix, torna a obrir els centres territorials d’integració, que constitueixen l’única via per la qual s’integraven a la nova societat en què es troben.

D’altra banda, els immigrants podran ser inscrits en el Registre Civil, pas indispensable per poder trobar una feina, ser integrats a la sanitat pública, obrir un compte corrent, fer treballs socials per a la comunitat, entre d’altres. La «protecció especial» podrà ser concedida a causa de calamitats, quan s’esperi la nacionalitat i per raons esportives, artístiques, religioses i d’assistència a menors.

El decret torna la competència sobre naus amb immigrants al ministeri de Transports i no a Interior com passava des de Salvini, ja que la immigració deixa ser un problema de seguretat per al país i constitueix en tot cas una qüestió que incumbeix el codi marítim.