POSSIBLE EMERGÈNCIA NACIONAL

Israel endureix el confinament davant l'augment de contagis

Després d'arribar a gairebé 8.000 casos nous en una jornada, el Govern de Netanyahu es planteja tancar sinagogues i negocis no essencials i limitar les manifestacions

zentauroepp55066167 ultra orthodox jewish men blow shofar s a traditional ram s200923171702 / AMMAR AWAD

Israel perd el control del coronavirus. Després de decretar un segon confinament divendres passat, l’Estat hebreu observa com les xifres de contagis continuen en augment fins a arribar als 6.861  aquest dimarts en un país de nou milions d’habitants. El Govern de Netanyahu s’ha reunit aquest dimecres per aturar la situació amb mesures més dures com el tancament de sinagogues i negocis no essencials o les restriccions en les manifestacions. Milers de persones fartes de la gestió de Bibi es concentraven aquest dissabte a les portes de la seva residència exigint la seva dimissió. 

Després de superar els 200.000 casos de coronavirus i el miler de morts amb 1.316 víctimes, Israel s’ha convertit en un dels països del món amb més morbiditat. Actualment, compta amb 54.324 casos actius. Mentre alguns hospitals han arribat al límit de la seva capacitat, les autoritats han començat els plans per a l’establiment d’un hospital militar de campanya que cobreixi les elevades xifres d’afectats.

Les altes quantitats de contagis coincideixen amb un augment dels tests realitzats, en concret uns 60.000 durant la jornada de dimarts. Un de cada quatre membres analitzats de la comunitat ultraortodoxa, coneguda per la seva insubordinació durant aquesta pandèmia, ha donat positiu en coronavirus, comparat amb l’11% de mitjana nacional. Juntament amb un seguiment més gran del virus, el Govern de Netanyahu es planteja una possible declaració d’emergència nacional que permeti endurir el confinament deixant el funcionament econòmic i industrial en el mínim imprescindible. 

Any nou jueu a casa

Davant un segon confinament flexible, les noves mesures implicarien el tancament de sinagogues i negocis no essencials, la limitació de la pregària en comú a l’interior i l’exterior, la restricció de reunions fins a cinc persones com a màxim i, fins i tot, el tancament de l’aeroport internacional de Ben-Gurion. Mentrestant, la ciutadania celebra en excepcionals condicions les principals festivitats jueves de l’any, com Any Nou (Roix ha-Xanà, del 18 al 20 de setembre), el Dia del Perdó (Iom Kippur, del 27 al 28) i els Tabernacles (Sucot, del 2 al 9 d’octubre).

La ciutadania israeliana lamenta la deplorable situació econòmica a la qual s’enfronta Israel, amb un 20% d’atur i 110.000 nous aturats des de la setmana passada. En un gest de solidaritat, els diputats, els ministres i el primer ministre han accedit a reduir el seu salari en un 10%. «Li he demanat al govern que apliqui la congelació i la reducció de la quota al meu salari també», ha tuitejat aquest dimarts el president d’Israel, Reuven Rivlin

Malgrat els seus èxits a l’arena internacional, la nefasta gestió de la pandèmia ha fet que la confiança en Netanyahu caigui fins al 27% després d’haver arribat en el seu punt més àlgid el mes d’abril amb un 58%, segons l’Israel Democracy Institute. El primer ministre ha declarat que en vista de la ràpida propagació del virus, perseguiria un «tancament general ampli i un enduriment significatiu de les restriccions immediatament». Membres de la coalició Blau i Blanc, el seu actual soci de govern, han criticat la seva «obsessió» amb mesures més restrictives per atribuir les protestes que des de fa quatre mesos, exigeixen la seva dimissió. 

«Lluito per la salut pública»

«Avui 31 persones han mort per coronavirus; lluito per la vida del poble d’Israel, lluito per la salut pública», ha respost l’oficina de Netanyahu aquest dimecres. «Alhora, hi ha els que es dediquen a la política mesquina. Estem en guerra. ¡Desperteu!», ha acabat en una declaració. Les crítiques també arriben per part de la comunitat ultraortodoxa que denuncien la llibertat dels manifestants per concentrar-se en milers mentre les seves pregàries són limitades durant les festivitats jueves. 

«Les institucions educatives estaran tancades, l’economia es limitarà al treball essencial, les sinagogues no tindran oracions a l’interior, amb arranjaments per a l’oració a l’aire lliure, i es permetran manifestacions sense que els manifestants viatgin entre ciutats», ha dit el viceministre de Salut, Yoav Kisch, a Channel 12 TV. «Tots es manifestaran on vulguin, resaran on vulguin i es quedaran a casa; això és el que es requereix ara », ha conclòs Kisch.