DRAMA HUMANITARI

Immigrants rescatats per Open Arms es tiren a l'aigua desesperats al no poder atracar a Palerm

La nau, amb 270 persones a bord, espera autorització d'Itàlia després de les negatives de Malta

barco / periodico

La situació a bord del barco de rescat de l’oenagé  Open Arms és cada vegada més tensa i 76 migrants salvats al Mediterrani fa més d’una setmana  s’han llançat avui al mar en un intent d’arribar a les costes italianes, davant la desesperació per la llarga espera després que Malta els negués l’accés.

El barco porta a bord uns 270 migrants rescatats en diverses operacions al Mediterrani central, entre el 8 i l’11 de setembre. «Ens trobem des d’ahir davant el port de Palerm, segons les indicacions» de les autoritats italianes, on estàvem esperant les instruccions per al desembarcament, intentant gestionar la situació crítica a bord. No obstant, 76 persones s’han llançat al mar fa pocs moments en un intent per arribar a la costa», ha informat l’oenagé catalana a través de les xarxes socials.

«Després de reiterades negatives de Malta i d’informar Itàlia de la situació de màxima vulnerabilitat d’algunes persones rescatades, més de 70 persones es van llançar a l’aigua a Palerm mentre esperem instruccions per al desembarcament. Alguns països perverteixen els convenis internacionals i els drets humans», ha lamentat, per la seva banda, el fundador de l’oenagé, Òscar Camps.

«Pidolant» un port

Camps ha censurat que s’estiguin veient obligats a «pidolar» un port per a les persones rescatades, unes persones que, ha destacat, «han posat les seves vides en perill intentant travessar la frontera més mortífera del món». I ha insistit en el menyspreu envers els convenis internacionals d’«alguns països».

Les autoritats italianes van permetre dimecres al barco de l’oenagé dirigir-se cap a les aigües de Palerm, on es manté a l’espera de les indicacions per atracar. La nit del 15 de setembre, la Guàrdia Costanera italiana es va ocupar de l’evacuació de dues embarassades i el marit d’una d’elles, que Malta havia rebutjat. 

El vaixell Open Arms va estar des del febrer passat al varador de Burriana, on es va sotmetre a una profunda i minuciosa remodelació, i va salpar cap al Mediterrani Central després de ser dotat de dispositius per detectar el coronavirus i amb membres de l’organització sanitària italiana Emergency a bord.