L'huracà 'Sally' colpeja el sud dels EUA

El temporal causa inundacions i deixa sense llum milers de persones a Alabama i Florida

Almenys una persona ha mort a la localitat costanera d'Orange Beach

sally / periodico

‘Sally’ ha colpejat amb potència d’huracà el sud-est dels Estats Units, on ha fet caure arbres, inundat carrers i cases i deixat sense electricitat a centenars de milers de llars. Almenys una persona ha mort a la ciutat costanera d’Orange Beach (Alabama), segons alguns mitjans locals. 

L’huracà va tocar terra amb categoria 2 a Gulf Shores, Alabama, amb vents màxims sostinguts de prop de 170 quilòmetres per hora. Des d’aleshores ha minvat a tempesta tropical i s’ha aturat davant el nord-oest de Florida, on ha deixat pluges intenses.

Més de 515.000 llars i negocis a Alabama i Florida s’han quedat sense l’electricitat, segons el lloc web poweroutage.us, que rastreja els talls de llum. Algunes de les pitjors inundacions s’han produït a Pensacola, una petita localitat costanera de prop de 52.000 habitants.

Els residents publicaven fotos i vídeos dels carrers del centre convertits en riuades, amb automòbils submergits fins a les finestres i ratxes de vent que feien caure la pluja horitzontalment, en remolins furiosos. «Hi ha massa carreteres i interseccions inundades per enumerar-les, a més de la perillosa runa a les carreteres», va tuitejar la policia de Pensacola. «Sisplau, mantinguin-se allunyats de les carreteres».

«Ningú estava preparat» 

David Triana, un resident de Navarre, a prop de Pensacola, explicava que ni ell ni els seus veïns van tapiar les finestres perquè no esperaven que la trajectòria de la tempesta canviés tan dràsticament cap a l’est ni que s’intensifiqués tan aviat. «Ningú estava preparat per a un categoria 2», deia aquest home de 57 anys, que per sort no va patir danys a casa seva. «Els pronòstics de l’impacte i de la força de la tempesta no indicaven que ens tocaria tan fort».

La governadora d’Alabama, Kay Ivey, ha advertit als residents que el restabliment dels serveis d’aigua i electricitat i la neteja de la runa portaran temps. «L’huracà ‘Sally’ va ser una tempesta lenta, així que només afegeix endarreriments al restabliment de l’energia, l’aigua i altres serveis essencials», ha assenyalat Ivey, que dilluns havia declarat ja l’estat d’emergència davant l’arribada de ‘Sally’.

El governador de Florida, Ron DeSantis, també va declarar dimarts l’estat d’emergència per a 13 comtats del nord-oest. Un d’ells, casa de la capital, Tallahassee, encara estava sota advertència de tornados. 

Segons l’últim butlletí del Centre Nacional d’Huracans (NHC), amb seu a Miami, ‘Sally’ tenia vents màxims sostinguts de 55 quilòmetres per hora, menys intensos que en les hores anteriors. S’espera que es continuï debilitant a mesura que avança sobre terra ferma aquest dijous.