la Covid-19 al Brasil

Bolsonaro, amb Covid-19, es passeja amb moto i sense mascareta per Brasília

El president està formalment aïllat des del 7 de juliol, quan el primer dels seus tres exàmens li va donar positiu

Mentre passejava, el país registrava 1.317 noves morts i 58.080 casos de la malaltia

bolsonaromoto

Jair Bolsonaro va eludir una vegada més el seu autoaïllament i, un dia després que li confirmessin per tercera vegada que segueix infectat de Covid-19,  es va passejar aquest dijous amb moto i va conversar sense mascareta amb escombriaires a la part externa del palau de l’Alvorada, a Brasília. Les imatges preses per l’agència Reuters van provocar perplexitat, no només pels desafiaments del capità retirat al confinament personal. La seva actitud provocadora és vista com un acte de negació dels efectes de la pandèmia al gegant sud-americà. Mentre es divertia als voltants de la residència oficial, els estats feien el seu recompte de les noves víctimes fatals i contagiats. El dia acabaria amb 1.317 noves morts i 58.080 casos positius. Des del mes de març s’han acumulat 84.207 òbits i 2.289.951 malalts confirmats.

«Planalto no comentarà», va dir la secretària de Comunicació de Presidència al ser consultada sobre les circumstàncies de l’episodi. El passeig amb moto representa «la imatge de la monstruositat i del menyspreu de Bolsonaro per la vida dels brasilers», va tuitejar el legislador federal Marcelo Freixo, líder del Partit Socialisme i Llibertat (PSOL). «Idealment, tots els ciutadans han d’utilitzar una mascareta en temps de Covid-19, independentment de si han tingut la malaltia o no. El fet que (Bolsonaro) no ho faci està malament», va dir el doctor Leonardo Weissmann, de l’Institut d’Infectologia Emílio Ribas.

L’actitud d’indiferència cap a la pandèmia de Bolsonaro té els seus seguidors. El jutge Eduardo Almeida Prado Rocha de Siqueira, de la Cort de Justícia de São Paulo, va qualificar d’«analfabeta»  una guàrdia municipal que li va cridar l’atenció per treure’s el tapaboques i després va trencar davant seu la multa que li havia aplicat. El magistrat va haver de demanar públicament disculpes quan es va conèixer una filmació de l’incident.

La hidroxicloroquina no serveix

En el seu missatge dels dijous a Facebook, Bolsonaro, qui va arribar a qualificar al coronavirus de «gripeta», va assegurar sentir-se que se sent «molt bé», tot i que «una mica atabalat d’estar tancat en una sala». A més d’incomplir els protocols de seguretat, ha decidit en els fets automedicar-se amb hidroxicloroquina. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va suggerir no utilitzar-la. Especialistes dels principals hospitals brasilers, juntament amb l’Institut Brasiler d’Investigació Clínica (BCRI) i la Xarxa Brasilera d’Investigació en Cures Intensives (BRICNet) van arribar a la conclusió que l’ús d’hidroxicloroquina en pacients amb símptomes lleus o moderats de Covid-19 no va millorar la seva evolució clínica.  L’estudi es va efectuar en 665 persones a 55 hospitals de tot el país. 

Segons el diari paulista ‘Estad0’, el Govern d’ultradreta ha rebut des del mes de maig alertes relacionades amb la falta de medicaments essencials per al tractament de Covid-19 a les unitats de cures intensives (uci), com sedants i analgèsics per a pacients entubats i en situació crítica. No obstant, les autoritats sanitàries van privilegiar la compra d’hidroxicloroquina.  Més de quatre milions de tauletes es van emmagatzemar en el Ministeri de Salut i 4,37 milions més es van distribuir abans del 3 de juliol.

Creixen els contagis a les presons

Els contagis no només s’expandeixen a les grans ciutats, les autoritats de les quals es van enfrontar amb escàs èxit a les pressions de Bolsonaro en favor d’accelerar la represa de les activitats. El nombre de casos positius  en el sistema penitenciari brasiler s’ha incrementat un 99,3% durant els últims 30 dies. En l’actualitat, els presos infectats són 13.778, va informar el Consell Nacional de Justícia (CNJ). El nombre de morts va arribar a 136. Al seu torn, han perdut la vida pel patogen 65 guàrdies de les presons. El sistema penitenciari del Brasil és un dels més superpoblats del món. Més de 700.000 persones compleixen les seves condemnes en condicions d’aglomeració. Els especialistes temen una propagació més gran de la Covid-19 en aquests establiments, amb les seves conseqüències desastroses.