LA CARRERA A LA CASA BLANCA

Silicon Valley desafia l'estratègia digital de Trump

Mesures per frenar contingut d'odi i desinformació afecten directament la seva campanya

Es busquen alternatives després dels passos fets per Facebook, Twitter, Snapchat o Twitch

zentauroepp53571307 topshot the twitter page of us president donald trump s is200702184651 / OLIVIER MORIN

Potser no ha sentit parlar de Parler, una plataforma que es ven com un bastió contra la censura, però és el xafardeig en cercles conservadors dels Estats Units. A la xarxa creada el 2018 s’han afegit desenes de congressistes republicans i figures de l’entorn del president, incloent-hi els seus fills i el seu cap de campanya. I és només un senyal de la recerca d’alternatives de la dreta en un moment en què, finalment, no sense reticències, davant d’un nou moment social de clamor per la justícia racial i sota pressions com el boicot d’anunciants que fueteja Facebook, els gegants de Silicon Valley han començat a fer passos per limitar l’abús de les seves plataformes per llançar discurs d’odi i desinformació i, també, per moderar continguts, qüestió que té encès el debat sobre la llibertat d’expressió.

El més fàcil per a Silicon Valley han sigut alguns passos. Per exemple a YouTube, amb 212 milions d’usuaris als EUA, s’han tancat canals de prominents supremacistes blancs. A Reddit s’han vetat unes 2.000 comunitats, incloent el subreddit r/The_Donald però també r/ChapoTrapHouse, vinculat a l’esquerra.

Denúncies de discriminació

Més greu per a Trump és que la llista d’accions que l’afecten directament no deixa de créixer. Twitter fiscalitza els seus missatges i, en el cop més gran per a ell, també ha començat a fer-ho Facebook, amb més de 175 milions d’usuaris als EUA. Twtich, subsidiària de ‘streaming’ en viu d’Amazon, va eliminar contingut ofensiu del president i ha suspès temporalment el seu canal.  Snapchat ha deixat de promocionar el seu compte explicant el següent: No amplificarem veus que incitin a la violència racial i la injustícia».

Les mesures han donat ales als conservadors per tornar a denunciar el que veuen com discriminació. No tanquen sinó que alimenten un debat profund. I Trump continuarà arribant a les masses i a les seves bases, però a menys que ho faci amb la seva aplicació, amb l’altaveu de mitjans conservadors o a través de vehicles com Parler, no podrà llançar qualsevol missatge davant de les eleccions del 2020 amb la carta blanca del 2016.