Crisi sanitària

La torre Eiffel reviu

El monument emblemàtic de París acull els seus primers visitants després d'un tancament inèdit en temps de pau pel coronavirus

zentauroepp53881968 eiffel200625135139 / Thibault Camus

Per a Didier era un moment molt especial. Als seus 53 anys i en els trenta que fa que treballa a la torre Eiffel mai havia viscut res semblant. «Aquesta és la meva segona casa, la meva família. I la trobava a faltar», comentava entusiasmat mentre començaven a arribar sota un sol radiant els primers visitants del monument més emblemàtic de París.

Després d’un tancament de tres mesos, inèdit en temps de pau, a causa del coronavirus, la torre Eiffel ha reobert aquest dijous les seves portes «en perfectes condicions de seguretat, sota estrictes regles sanitàries i amb un aforament limitat», segons va explicar davant de la premsa el president de la Societat d’Explotació del monument, Bernard Gaudillère.

Igual que en altres llocs turístics, el gel hidroalcohòlic és omnipresent, hi ha marques a terra per guardar la distància física i és obligatori portar mascareta. «Hem hagut de repensar la torre Eiffel en manera Covid, però la torre reviu», va il·lustrar el seu director general, Patrick Branco Ruivo.

Només a la segona planta

De moment només es podrà accedir a la segona planta després de pujar 700 esglaons. L’escala est estarà reservada per a la pujada i l’oest per a la baixada, de manera que la gent no es creui.

A partir de l’1 de juliol començaran a funcionar els ascensors que porten a la segona i tercera planta, també amb una capacitat limitada a 8 persones (davant les 48 que podien entrar abans a cadascuna de les quatre cabines) i el 15 de juliol si no hi ha novetats en la situació sanitària els ascensors arribaran fins al cim per contemplar París a 300 metres d’altura.

Turisme nacional

També caldrà esperar per veure els primers turistes estrangers –el 80% dels més de 6 milions de visitants anuals de la torre Eiffel– perquè en una primera etapa els gestors del monument calculen que dos terços de les visites seran de francesos.

Després arribaran els europeus del nord –holandesos i belgues– i del sud –espanyols i portuguesos– abans de nord-americans, xinesos, russos i japonesos. Les regles sanitàries han obligat igualment a revisar la xifra d’entrades diàries a la baixa: entre 3.000 i 4.000 diaris, lluny dels 23.000 en temps anteriors a l’arribada del virus. Els tres mesos de tancament han suposat unes pèrdues de 27 milions d’euros per a una empresa que dona feina directa i indirecta a unes 800 persones.

«La torre Eiffel representa París més que qualsevol altre monument. És impressionant ser aquí i veure que a poc a poc tot reobre. Tots esperem que la vida reprengui el seu pols tot i que no sigui exactament com abans. Això dona una mica d’esperança», comentava Sandra, argentina establerta a París, que havia arribat de manera improvisada per fer-li fotos el monumental laberint de ferro.

La vida d’abans

La petita Ninette, mentrestant, anava de la mà de la seva àvia Laurence contenta perquè anava a pujar la torre Eiffel. «Això és important. Significa que torna a recuperar-se una mica la vida d’abans», apuntava. Aquest estiu les tarifes per a nens fins a 11 anys seran un 50% més barates. 

Per celebrar l’esdeveniment de la reobertura, una petita xaranga musical donava la benvinguda als visitants enmig d’un núvol de periodistes i els aplaudiments del personal. «Cal començar a poc a poc a respirar, malgrat la mascareta», resumia Didier.