¿Pot un peix com el salmó transmetre la Covid?

Un expert del CSIC desestima la hipòtesi a què apunta la Xina com a origen del nou rebrot

Carrascosa afirma que la freqüència de transmissió del virus a través d'aliments és «baixíssima»

zentauroepp53756292 people buy groceries at the chaowai market in beijing on jun200616180802 / NOEL CELIS

Segons les primeres dades, el virus que ha causat un rebrot de la Covid a Pequín va ser detectat en una taula de tallar peix utilitzada per un venedor de salmó importat en el  principal mercat a l’engròs de la ciutat. L’epidemiòleg Yan Peng va dir a la cadena CCTV que, segons una investigació, «la seqüència del genoma mostra que el virus va ser importat des d’Europa».

Però l’agència Efe ha contactat amb l’expert en seguretat alimentària del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) Alfonso Carrascosa i considera pràcticament impossible que el salmó europeu hagi pogut arribar a la Xina contaminat amb Covid-19 i agrega que «actualment, no hi ha evidència científica» que el coronavirus sigui transmissible per aliments.

Carrascosa assenyala que hi ha estudis sobre la possibilitat de la transmissió de virus a través d’aliments i que la «freqüència és baixíssima», ja que per reproduir-se necessiten cèl·lules vives, i en el cas dels virus respiratoris com la Covid-19 «encara menys».

Hipòtesi no factible

L’expert analitza les possibilitats que a Europa el virus pogués arribar a un aliment, en concret el salmó, i d’allà exportar-se, però no troba factible aquesta hipòtesi. Una de les possibilitats seria que un operari d’una empresa d’aliments treballi mentre té la malaltia i que ho faci sense un vestit de protecció, i la transmeti tossint o manipulant el producte, cosa que en l’espai europeu de seguretat alimentària «és altament improbable».

La segona opció seria que un abocament d’aigües fecals arribés a una piscifactoria, una probabilitat també nul·la –diu– en un espai com l’europeu, que és «el més segur del món quant a distribució d’aliments».

Carrascosa considera que una acusació d’aquest tipus ha de demostrar-se i va recordar que la Xina és «a anys llum de l’espai europeu de seguretat alimentària». «Si s’ha identificat el lloc on va aparèixer el virus, hi ha d’haver una traçabilitat molecular perfecta, que s’hagin recuperat unitats infectives» o traces d’ARN de Covid-19 de la taula. A més caldria assegurar que en aquesta només s’hi havia tallat salmó procedent d’Europa.

La cocció destrueix el virus

Carrascosa apunta la possibilitat que algú, deambulant pel mercat, tossís sobre la taula o sobre qualsevol altre aliment i que el repunt «no tingui res a veure amb un brot d’aliments». A més, una vegada comprat, el salmó arriba a casa, on és cuinat, cosa que destrueix els virus, i és menjat, no inhalat, afegeix l’expert, que recorda que el «vehicle perfecte de transmissió» per a l’actual coronavirus és la inhalació.

L’expert del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) indica que aquest dimarts precisament, s’ha pres un aperitiu, «d’unes llenques de salmó europeu amb vi de Rioja» i ho ha fet «amb total tranquil·litat». 

Temes:

Xina Coronavirus