PROTESTES ALS EUA

Un equip de CNN, detingut durant la cobertura dels disturbis de Minneapolis

El periodista negre Omar Jiménez informava en directe de l'esclat de violència per un cas de violència policial

zentauroepp53572307 minneapolis200529144440 / KEREM YUCEL

La policia de Minnesota ha arrestat un reporter de CNN que informava en viu per televisió, aquest divendres a la matinada, de les protestes de Minneapolis, sense donar cap raó, i s’ha endut a ell i a tres membres del seu equip emmanillats.  Cobrien la informació de l’esclat de violència a la ciutat com a conseqüència d’un cas de violència policial que va acabar amb la vida d’un ciutadà negre.

El periodista negre Omar Jiménez acabava de mostrar que havien arrestat un manifestant quan una mitja dotzena de policies blancs l’han envoltat. Jiménez ha intentat defensar-se dels oficials que portaven màscares de gas i màscares facials amb l’argument que tant ell com el seu equip eren periodistes.

«Aquesta és una de les unitats de patrulla de l’estat que avançava carrer amunt, dispersant els manifestants perquè la gent abandonés l’àrea. I ens hem allunyat d’allí», relatava Jiménez abans que dues persones l’arrestessin i l’emmanillessin a la capital de Minnesota.

Disculpes

«¿Per què estic arrestat, senyor?» El presentador de CNN John Berman ha dit als televidents, aproximadament una hora després de l’arrest, que el president de CNN, Adam Zucker, havia parlat amb el governador de Minnesota, Tim Walz, que ha dit que «es disculpa profundament» i que estava treballant perquè l’equip fos alliberat immediatament.

Dijous a la nit va ser la tercera en la qual es van repetir incendis provocats, saquejos i vandalisme a la ciutat de Minnesota per la mort d’un home negre, George Floyd, vist en un vídeo sense alè mentre un oficial de policia blanc s’agenollava sobre el seu coll. «Un periodista de CNN i el seu equip de producció han sigut arrestats aquest matí a Minneapolis per fer la seva feina, malgrat identificar-se, una clara violació dels seus drets de la Primera Esmena. Les autoritats de Minnesota, inclòs el governador, han d’alliberar els tres empleats de CNN immediatament», reflectia a Twitter el compte de la cadena televisiva. 

Walz havia decretat emergència estatal i ha ordenat l’activació de la Guàrdia Nacional, i el president Donald Trump ha suggerit en un tuit que els saquejadors serien afusellats. Twitter l’ha acusat de trencar les seves regles al «glorificar la violència». Les protestes també van esclatar en altres ciutats importants de tot el país.