DESESCALADA TRUNCADA

Un nou brot a Seül obliga a tancar escoles, parcs i museus

Segons les investigacions, el focus és un centre logístic en què es va vulnerar el distanciament social

zentauroepp53568956 a medical staff wearing protective suits takes samples from 200529183751 / Ahn Young-joon

Un nou brot a Seül revela que tampoc la més perfeccionada maquinària de control i rastreig blinda contra el coronavirusCorea del Sud, un far global en la pandèmia, ha fet aquest divendres un pas enrere en la desescalada i ha tancat parcs, museus, teatres i escoles a la capital mentre s’esforça a aturar l’última onada de contagis.

Els 50 casos detectats aquest divendres s’afegeixen als 79 de dijous, segons el Centre de Control i Prevenció de Malalties de Corea (KCDC, per les sigles angleses). Tots corresponen a l’àrea metropolitana de Seül, on viu la meitat de la població nacional, i suposen el repunt més gran en més de dos mesos. L’epicentre és un paquidèrmic magatzem de distribució de Coupang, líder del comerç nacional, situat a la ciutat de Bucheon, a l’oest de la capital. Aquest centre logístic resumeix els riscos de reactivar l’economia desatenent les precaucions. Les investigacions han revelat que es va vulnerar el distanciament reglamentari al menjador i que alguns treballadors hi van acudir amb símptomes. Les autoritats sanitàries han alertat que el brot no va poder ser aturat en les seves primeres fases i que pot provocar contagis massius. «Les dues següents setmanes seran essencials per calibrar si es pot estendre per tota l’àrea metropolitana», ha revelat Kim Ganglip, viceministre de Sanitat.

Les autoritats han accionat els protocols d’alarma: tests a la carrera sobre 4.351 persones, majoritàriament treballadors; inspeccions de 32 centres de distribució dels tres gegants de comerç digital, i consciencioses investigacions sobre l’origen de la crisi. Les preliminars la vinculen a un altre brot detectat a principis de maig en locals d’ambient d’Itaewon, una coneguda zona lúdica de la capital, que ja suma 250 casos. La cadena inclou un jove de 25 anys i un taxista que va acudir a una festa infantil a Bucheon.

Fins a mitjans de juny

«El nombre de persones i localitats que hem de rastrejar s’incrementen de forma geomètrica. Fem tot el que podem per identificar els contactes i implantar mesures de prevenció, però hi ha un límit a les nostres capacitats», ha reconegut Jeong Eun-kyeong, director del KCDC.

La fórmula sud-coreana, que inclou tests massius i molta tasca detectivesca, ha evitat els confinaments domiciliaris massius i altres mesures traumàtiques. Les normes de distanciament social imposades durant 45 dies van ser aixecades a principis de maig, però el brot d’aquesta setmana les ha tornat a la zona metropolitana de Seül, on estaran vigents fins a mitjans de juny. Les mesures afecten l’activitat docent, jutjada com a essencial per les autoritats en el camí cap a la normalitat. Unes 250 escoles han hagut de tancar de nou i a la resta s’hi imposaran limitacions d’alumnes.

Corea del Sud ha sigut aplaudida per la seva eficaç lluita contra el coronavirus. El país va poder celebrar el mes passat les seves eleccions parlamentàries i setmanes enrere va reprendre les competicions esportives.