catàstrofe natural

El cicló 'Amphan' deixa almenys 84 morts a l'Índia i Bangladesh

La majoria de víctimes mortals s'han registrat a l'estat oriental de Bengala, a l'Índia

L'Unicef ha alertat que 19 milions de nens dels dos països asiàtics estan en risc

zentauroepp53469301 fotodeld a epa 1487 paradeep india 19 05 2020 persona200521163340 / STR

Almenys 84 persones han mort pel pas destructiu del cicló ‘Amphan’ per l’est de l’Índia i el sud-oest de Bangladesh. De tots els morts, 72 eren persones de l’estat oriental indi de Bengala, el més colpejat per un desastre, que ha deixat, a més, danys materials incomptables. «No havia vist mai abans un desastre així», ha dit la cap de Govern de Bengala, Mamata Banerjee.

El cicló, que va tocar les costes de la badia de Bengala amb ràfegues de fins a 185 quilòmetres per hora dimecres a la tarda, va devastar diverses àrees de l’est de l’Índia, en què va destrossar vivendes, instal·lacions elèctriques i vehicles i va deixar milers de famílies damnificasdes, en un moment que ja era crític per la crisi desencadenada per la Covid-19.

L’‘Amphan’ «ha deixat un rastre de devastació més enllà del que és imaginable. Si bé el dany material és substancial, Bengala es manté unida en aquest moment de crisi. Junts vencerem això perquè res pot fer malbé l’esperit i la força de la gent de Bengala», ha escrit la cap de Govern en el seu compte de Twitter.

El primer ministre indi, Narendra Modi, ha mostrat també la seva pena pels danys causats a Bengala i a l’estat veí d’Orissa, i ha assegurat que «no quedarà cap pedra sense moure per garantir l’ajuda» als afectats.

El cicló també ha impactat amb violència al sud-oest de Bangladesh, on almenys 12 persones han mort en vuit districtes, la majoria, a causa de la caiguda de les vivendes i d’arbres.

Refugis temporals

L’Unicef ha alertat avui  que 19 milions d’infantss estan en situació de risc a Bangladesh i l’Índia pel pas de l’‘Amphan’. En un comunicat, l’agència de l’ONU ha dit que la «preocupa profundament» que la pandèmia de coronavirus agreugi les conseqüències humanitàries del pas del cicló per aquests dos països i ha advertit que els evacuats a refugis temporals «atapeïts» són «especialment vulnerables» davant de la propagació de malalties respiratòries com el coronavirus i altres infeccions.

La badia de Bengala sol patir el pas de ciclons entre l’abril i el maig, i l’octubre i el novembre, tot i que les noves tecnologies de prevenció han ajudat l’Índia i Bangladesh a disminuir de forma abrupta les víctimes per aquestes catàstrofes. L’‘Amphan’ és el cicló més potent a la regió des del que va colpejar el 1999 la costa de l’estat oriental indi d’Orissa, que va deixar al seu pas més de 9.000 morts. EFE