INFRACCIÓ

Brussel·les llança un nou procediment contra Polònia per atacar la independència judicial

«El virus no pot matar la democràcia», adverteix la vicepresidenta de la Comissió Europea ,Vera Jourova

zentauroepp53266674 european commission vice president vera jourova holds a news200429165219 / FRANCOIS LENOIR

«No podem fer compromisos o suspendre els nostres drets i valors fonamentals. El virus no pot matar la democràcia», ha advertit aquest dimecres la vicepresidenta de la Comissió Europea, Vera Jourova, després d’anunciar el quart procediment d’infracció contra Polònia per atemptar contra l’Estat de dret. El nou expedient es refereix a la reforma judicial introduïda el febrer passat pel Govern polonès que lidera l’ultraconservador Llei i Justícia (PIS) i que, segons Brussel·les, atempta contra la independència dels jutges. Varsòvia té dos mesos de termini per prendre mesures i esmenar la reforma.

«La nova llei sobre el poder judicial soscava la independència judicial dels jutges i és incompatible amb el dret primari de la Unió Europea (UE)», ha resumit la comissària txeca sobre una llei criticada des d’altres instàncies internacionals, com la comissió de Venècia del Consell d’Europa, perquè impedeix als jutges, per exemple, aplicar determinades disposicions de la legislació de la UE per protegir la independència judicial com la possibilitat de plantejar qüestions prejudicials davant del Tribunal de Justícia de la UE.

«Riscos clars»

L’Executiu comunitari reconeix que el Govern polonès està en el seu dret de reformar la judicatura, però considera que «hi ha riscos clars» que la nova llei pot ser utilitzada perquè l’Executiu controli políticament el contingut de les decisions judicials. «La decisió no pot ser una sorpresa per a ningú. Al desembre vaig escriure a les autoritats poloneses. És una qüestió europea perquè els tribunals polonesos apliquen la legislació europea», ha conclòs Jourova, que també ha expressat la seva preocupació per la convocatòria d’eleccions presidencials el 10 de maig, en circumstàncies complicades per la pandèmia del Covid-19. «Les autoritats poloneses han de garantir que siguin lliures i justes», s’ha limitat a assenyalar. Jourova també ha anunciat que segueixen de prop l’aplicació dels estats d’emergència i que augmenta la preocupació per la situació a Hongria.