ALERTA SANITÀRIA INTERNACIONAL

França adverteix que està en joc la supervivència del projecte europeu

El ministre d'Economia insisteix en un fons comú per finançar la recuperació després de la fase crítica del coronavirus

Avança que serà la pitjor recessió des de la segona guerra mundial i que se superarà amb escreix la caiguda del -2,2% del 2009

zentauroepp52335446 president of the european central bank ecb christine lagar200406112404 / FRANCOIS WALSCHAERTS

El ministre francès d’Economia i Finances, Bruno Le Maire, ha defensat la necessitat que la Unió Europea es doti d’un fons comú per finançar i impulsar la recuperació de totes les economies del bloc una vegada superada la fase crítica de la pandèmia de Covid-19 i ha advertit que està en joc la unitat i la supervivència del projecte europeu.  El ministre ha avançat que és molt probable que França visqui la recessió econòmica més greu des de la segona guerra mundial.

«El que està en joc darrere és la unitat de la UE i la supervivència del projecte europeu. La meva profunda convicció és que Europa pot sortir més forta d’aquesta crisi», ha afirmat Le Maire en declaracions a France 2.

No més pressió fiscal

La setmana passada, i amb vista a la reunió de l’Eurogrup d’aquest dimarts, França va fer pública la seva proposta per provar de desbloquejar la resposta europea davant de la pandèmia de Covid-19 mitjançant la creació d’un fons paneuropeu «excepcional i de caràcter temporal», per impulsar la recuperació econòmica d’Europa, que ha de comptar amb la capacitat d’emetre deute amb el suport dels participants i que s’ha de finançar a través d’un impost nacional de solidaritat o mitjançant la contribució directa dels estats.

«França proposa la creació d’un fons europeu per impulsar la inversió després de la crisi. Tots els països europeus han de reiniciar-se a la mateixa velocitat per garantir la cohesió, la solidaritat i la unitat de la Unió Europea», ha indicat Le Maire.

El dirigent ha exposat que és molt probable que França visqui la pitjor recessió econòmica des de la segona guerra mundial, i que se superarà amb escreix la caiguda del -2,2% del 2009, després de la crisi financera mundial del 2008. «Això demostra la magnitud del xoc econòmic que enfrontem», ha dit Le Maire al Senat en una audiència per teleconferència.

Le Maire ha assenyalat que el Govern francès no aposta per rellançar l’economia a través d’apujar els impostos, sinó invertint i ajudant els sectors afectats. «No creiem que un augment d’impostos sigui una cosa bona», ha assegurat.