França encarrega cinc milions de tests i més de mil milions de mascaretes

El Ministeri de Sanitat es fixa un objectiu de 14.000 unitats de cures intensives

«El combat no ha fet més que començar», adverteix el primer ministre francès

zentauroepp52951891 march 27th 2020 paris ile de france france paris metro200328201929 / Nigel Dickinson

França ha encarregat 5 milions de tests ràpids per diagnosticar el Covid-19 en quinze minuts i més de mil milions de mascaretes per equipar el personal sanitari, segons ha anunciat aquest dissabte el ministre de sanitat, Olivier Véran.

D’aquí a finals d’abril es podran realitzar 30.000 tests més cada dia, una xifra que augmentarà a 60.000 a finals de maig i a 100.000 un mes més tard. Les mascaretes, procedents majoritàriament de la Xina, arribaran de manera escalonada en les pròximes setmanes.

Les residències d’ancians seran una de les destinacions prioritàries de les mascaretes i el seu personal, ha afegit el ministre, s’haurà de preparar per aïllar els residents i evitar la cadena de contagis en una població especialment vulnerable al virus.

A més, el Ministeri de Sanitat s’ha marcat com a objectiu passar de les 5.000 unitats actuals de cures intensives a 14.000 o 14.500, de manera que els hospitals estiguin equipats per atendre els pacients més greus de coronavirus.

Véran, acompanyat pel primer ministre francès, Edouard Philippe, i diferents experts i responsables sanitaris, ha comparegut durant gairebé una hora i mitja al Palau de Matignon per explicar l’estratègia governamental davant d’una crisi sanitària que el cap de l’Executiu va qualificar «sense precedents des de fa almenys un segle».

«El combat no ha fet més que començar», va prevenir Philippe, advertint que els primers quinze dies d’abril seran encara pitjors que els viscuts fins ara. En menys de 24 hores han mort 319 persones per coronavirus, elevant el total de morts als 2.314. Els pacients en reanimació superen els 4.000.

Efectes del confinament

El país duplica els infectats cada tres o quatre dies i aplanar la famosa corba de contagis és, com en la resta dels països afectats, la prioritat de les autoritats per evitar la saturació dels centres hospitalaris i ajudar el personal mèdic. Per això Philippe ha tornat a insistir en la urgència de respectar el confinament i els gestos barrera que limitin la propagació del virus.

Segons el director del Departament de Sanitat de l’Institut Pasteur, Arnaud Fontanet, els primers efectes del confinament haurien de ser visibles a finals de la setmana que ve, moment en què el Govern traurà les conclusions amb les xifres a la mà i decidirà si es prolonga el confinament més enllà del 15 d’abril.

Un sondeig d’Ipsos revela que el 56% dels francesos no estan satisfets amb l’actuació del Govern i el 59% considera insuficients les mesures. La falta de mascaretes i de tests són els principals retrets de l’opinió pública.