RESOLUCIÓ JUDICIAL

Pena de mort per a l'autor d'una matança de discapacitats al Japó

Satoshi Uematsu va assassinar 19 persones en una residència

zentauroepp52803158 satoshi uematsu200316102126 / STR

La justícia japonesa ha condemnat a pena de mort l’autor confés d’una matança comesa el 2016 en un centre de discapacitats al Japó, en què van morir 19 persones i prop d’una trentena van resultar ferides.

L’autor confés de la matança, Satoshi Uematsu, va irrompre a la matinada del 26 de juliol del 2016 en una residència de discapacitats psíquics de la localitat de Sagamihara, a uns 50 quilòmetres a l’oest de Tòquio, i després d’immobilitzar el personal de guàrdia va atacar els seus ocupants a ganivetades mentre dormien.

L’atac  es va prolongar uns 50 minuts, durant els quals va acabar amb la vida de 19 interns (amb edats compreses entre els 19 i 70 anys) i va ferir-ne 26 més, del total de 149 discapacitats que residien llavors a les instal·lacions.

Antic treballador

L’autor  el crim, que va treballar al centre durant tres anys i mig i que es va entregar a la policia, va elegir com a víctimes alguns dels interns amb més discapacitat, segons el seu propi relat.

Durant les seves declaracions policials i en el judici, Uematsu, de 30 anys, va insistir que la seva motivació va ser «salvar» les seves víctimes i «fer-los feliços a tots». També va assegurar, abans de conèixer-se la sentència, que no té intenció d’apel·lar.

En la sentència, el jutge del Tribunal de Districte de Yokohama que va presidir el judici, Kiyoshi Aonuma, va assenyalar que tot i que pot «entendre el sentiment» que va motivar l’atac, la decisió té en compte «l’enorme crueltat» del delicte i les seves «greus conseqüències».

La matança més gran des del 1945

La de Sagamihara és la matança més gran comesa al Japó des del 1945 i va commocionar i va indignar el país, on alguns van assenyalar que la tragèdia va poder evitar-se.

Mesos abans del succés Uematsu va enviar una carta que va arribar en mans de la policia al febrer, en la qual detallava els seus plans i deia que el seu objectiu era «aconseguir un món en el qual les persones amb discapacitats múltiples puguin rebre l’eutanàsia» davant de la seva «extremadament difícil» vida.

Uematsu també havia comunicat als seus plans a companys de feina i coneguts, arran de la qual cosa va ser investigat per la policia i internat temporalment en un centre psiquiàtric. Això va portar a la defensa d’Uematsu a al·legar trastorns mentals que li impedien respondre penalment pel crim, un argument rebutjat pel tribunal que va jutjar el cas.

Temes:

Japó