CITA ELECTORAL A FRANÇA

La ultradreta lidera les municipals a Perpinyà

Segons les primeres estimacions, Louis Alliot aconsegueix el 35,2% dels vots en la primera volta

zentauroepp52796379 internacional elecciones francia200315194303 / Laurent Cipriani

El candidat de Reagrupament Nacional (ex Front Nacional), Louis Alliot, se situa clarament al capdavant en la primera volta de les eleccions municipals celebrades aquest diumenge a França amb un 35,2% dels vots, segons les primeres estimacions de l’Institut Ipsos.

L’alcalde sortint, Jean-Marc Pujol, aconseguiria el 18,7% dels sufragis en una jornada atípica marcada per una altíssima abstenció del 54% davant del temor de l’avanç de l’epidèmia  del coronavirus.

Els francesos han evitat les urnes en un context inèdit marcat per la crisi sanitària que ha portat al Govern a ordenar el tancament de cafès, restaurants, cines, discoteques i comerços no essencials fins al pròxim 15 d’abril per evitar la propagació del virus.

«Anem cap a una epidèmia generalitzada en els pròxims dies, però tot dependrà del comportament del virus i sobretot del respecte col·lectiu de les mesures de barrera», advertia dissabte el director general de Sanitat, Jérôme Salomon.

Imatges inèdites

París ha deixat imatges poc freqüents, com els Camps Elisis amb tots els seus comerços tancats al públic o zones turístiques amb escassa afluència però també la de molts parisencs aliens a les recomanacions sanitàries que han omplert mercats dominicals i jardins un dia assolellat.

Estaven cridats a votar uns 47,7 milions d’electors per elegir 35.000 alcaldes el mandat dels quals expira el pròxim 31 de març. Les candidatures que passen a la segona volta (el 22 de març) són les que hagin aconseguit el 10% dels vots. Les que tinguin més del 5% podran forjar aliances per seguir en la contesa.