Crisi sanitària

Alemanya instal·la controls a les seves fronteres de forma unilateral

Berlín controlarà el tràfic de mercaderies i persones a les zones limítrofes amb França, Suïssa i Àustria

zentauroepp52380628 german chancellor angela merkel arrives to give a statement 200220122808 / TOBIAS SCHWARZ

Alemanya fa un pas més per contenir l’expansió del coronavirus: a partir d’aquest dilluns a les vuit del matí, introdueix un tancament parcial de les seves fronteres amb França, Àustria, Suïssa i Luxemburg per intentar frenar l’augment d’infectats, el principal objectiu des de fa dies del govern federal alemany. Com ha confirmat l’Institut Robert-Koch, el nombre de casos a Alemanya ja supera els 4.800 i el de morts ascendeix a 12.

«La situació és molt seriosa. L’expansió del coronavirus avança ràpidament i de forma agressiva», va dir aquest diumenge a la tarda el ministre federal d’Interior, el socialcristià Horst Seehofer, en una roda de premsa a Berlín en la qual va confirmar les filtracions fetes hores abans a l’agència de notícies DPA i el diari sensacionalista Bild Zeitung.

Controls policials

La policia federal s’encarregarà de realitzar els controls a les fronteres per evitar que persones infectades arribin a territori alemany. Els ciutadans alemanys sempre podran reingressar, però hauran de sotmetre’s a controls de temperatura en cas de presentar indicis sospitosos.

També podran travessar la frontera aquelles persones que puguin demostrar que tenen el seu lloc de treball en un dels països limítrofs, i els ciutadans estrangers que tinguin el seu lloc de residència a la República Federal. El tràfic de mercaderies tampoc s’aturarà.

Els controls s’introdueixen de manera indefinida, i de les paraules del ministre Seehofer es pot deduir que la mesura es podria estendre durant mesos. Les autoritats alemanyes donen per fet que la corba d’infeccions és encara lluny d’arribar al seu punt culminant abans de començar a baixar.

El ministeri federal d’Interior reintrodueix els controls fronterers amb França, Àustria, Luxemburg i Suïssa per considerar-los territoris amb una nivell de risc més gran que el d’altres països amb els quals Alemanya comparteix frontera, com els Països Baixos, Polònia i la República Txeca.

Seehofer no descarta, no obstant, controls en la resta de fronteres que, de moment, no es veuen sotmeses a la mesura. Això sempre que Alemanya tingui els recursos humans per fer-ho. El president de la policia federal, Dieter Romann, va confirmar durant la compareixença que ja hi ha 4 agents infectats i 240, en quarantena. Les autoritats encara estan esperant el resultat de 90 tests.

El ministre d’Interior va defensar les mesures unilaterals que estan prenent Alemanya, Polònia o Dinamarca per protegir les seves fronteres, i va criticar de manera indirecta la incapacitat de la Comissió Europea i de la UE de trobar solucions col·lectives per a tot el bloc. La presidenta de la Comissió, la també alemanya Ursula von der Leyen, té previst anunciar aquest dilluns una proposta comuna de controls fronterers per a tot el territori de la UE. Brussel·les tem que la crisi generada pel coronavirus pugui afectar el mercat comú.

Potencial vacuna

A preguntes d’una periodista nord-americana, Horst Seehofer també va confirmar una notícia que havia avançat el diari Die Welt am Sonntag: que el Govern dels Estats Units ha intentat obtenir de manera exclusiva la vacuna contra el coronavirus en la qual treballa la farmacèutica alemanya Curevac, situada al sud del país. L’Administració de Donald Trump va oferir grans sumes de diners a la companyia a canvi de l’exclusivitat.

Fa temps que Curevac treballa amb l’Institut Paul Ehrlich, dependent del Ministeri de Sanitat alemany, en la fabricació d’una potencial vacuna contra el coronavirus. Seehofer va confirmar que el consell de ministres dirigit per la cancellera Angela Merkel abordarà l’assumpte aquest mateix dilluns.

Temes:

Alemanya