VIOLÈNCIA A L'AFGANISTAN

El Govern afganès es disposa a alliberar 5.000 presos talibans

La mesura s'emmarca en al procés de diàleg amb els insurgents

zentauroepp52703666 afghan president ashraf ghani center opens his coat after 200309171219 / Rahmat Gul

El Govern afganès ha anunciat que el president del seu país, Ashraf Ghani, ha firmat el decret per alliberar5.000 presoners talibans, un procés que començarà aquest dissabte, pas previ clau per a l’inici del diàleg entre el Govern i els insurgents que posi fi a 19 anys de guerra a l’Afganistan.

«El president Ghani ha firmat el decret que facilitarà l’alliberament dels presoners talibans d’acord amb el marc acceptat per a l’inici de les negociacions entre els talibans i el Govern afganès», va afirmar en un missatge a Twitter el portaveu del Palau Presidencial, Sediq Sediqqi.

Sediqqi va afegir que «els presoners que siguin alliberats estan obligats a prometre per escrit que no tornaran al front» de batalla.

«Gest de bona voluntat»

«Com a gest de bona voluntat, el perdó i l’alliberament de 1.500 presoners talibans començarà el 14 de març a la presó de Bagram (...). Tots els dies hauran de ser alliberats 100 presoners talibans en funció del seu estat de salut i del període restant a complir de les seves condemnes», va continuar.

La resta de presoners, segons el portaveu, seran posats en llibertat «després del començament i durant les negociacions» entre el Govern afganès i els talibans, a un ritme de 500 presoners cada dues setmanes fins a assolir la xifra de 3.500. «Aquest alliberament ha d’estar condicionat a una reducció significativa de la violència», va advertir.

El representant especial dels Estats Units per a la pau a l’Afganistan, Zalmay Khalilzad, va assenyalar en un missatge posterior a Twitter que l’alliberament dels 5.000 presoners que començarà dissabte, es farà d’acord a una llista proporcionada pels insurgents.

L’alliberament de 1.000 presoners del costat governamental ja havia sigut acceptat pels insurgents en l’històric acord assolit pels Estats Units i els talibans el 29 de febrer passat a Doha, en què es pactava també la retirada esglaonada en 14 mesos de les tropes estrangeres de l’Afganistan.

Temes:

Afganistan