GUERRA DE SÍRIA

15 morts en xocs a Idlib malgrat l'alto el foc

Un portaveu d'un grup rebel informa també del llançament de míssils a la província d'Alep

zentauroepp52654558 topshot plumes of smoke rise following russian air strikes200306165433 / OMAR HAJ KADOUR

Almenys 6 soldats sirians i 9 combatents opositors van morir en combats desencadenats la matinada d’aquest divendres a la província d’Idlib malgrat l’entrada en vigor d’un alto el foc negociat dijous entre Turquia Rússia a partir de la mitjanit, va informar a Efe el director de l’Observatori Siri de Drets Humans, Rami Abd-ar-Rahman.

«Els combats es van produir just després de l’entrada de l’alto el foc fins a les 03.00 hora local (01.00 GMT), però des d’aleshores no s’ha registrat res més» a Idlib, va indicar el director de l’oenagé, la seu de la qual es troba al Regne Unit però que compta amb una àmplia xarxa de col·laboradors en el terreny.

Es tracta de la primera violació al cessament d’hostilitats firmat a Moscou entre el president turc, Recep Tayyip Erdogan, que dona suport a l’oposició siriana, i el seu homòleg rus, Vladímir Putin, aliat de Damasc.

Els enfrontaments van tenir lloc a les muntanyes de Zawya, al sud d’Idlib, entre les unitats sirianes i el grup radical Partit Islàmic del Turquestan, a les files del qual lluiten uigurs (una minoria ètnica xinesa de religió musulmana), presents al nord de Síria des de fa anys.

Desenes de míssils

El portaveu del Front Nacional d’Alliberament, integrat principalment per faccions sirianes que operen sota el paraigua del rebel Exèrcit Lliure Siri (ELS), Naji Mustafà, va assegurar aquest divendres a Efe per telèfon que sí que hi va haver enfrontaments, però no tenen informació fins al moment que hi hagi morts pels xocs.

A més, va indicar que es van llançar desenes de míssils cap a l’oest de la província d’Alep durant les primeres hores de l’alto el foc.

Fins al moment, les autoritats sirianes no han reaccionat davant d’aquesta informació.

Malgrat aquests enfrontaments terrestres, des de l’inici de l’alto el foc no s’ha registrat el vol de cap avió de guerra al cel del nord-oest de Síria, segons l’Observatori.

Rússia i Turquia van acordar dijous un alto el foc a Idlib per acabar amb l’escalada d’hostilitats i prevenir l’empitjorament d’una de les crisis humanitàries més greus des que va començar la guerra a Síria, el 2011.

A més del cessament d’hostilitats, Erdogan i Putin van pactar crear un «corredor de seguretat» al llarg de la carretera M-4, que uneix Alep amb Latakia, feu del president sirià, Baixar al-Àssad, que s’estendrà 6 quilòmetres cap al nord i 6 quilòmetres al sud.