Crisi al CDU

La successora de Merkel no es postularà a la cancelleria després de la crisi de Turíngia

Kramp-Karrenbauer llança la tovallola després de la falta de control en el seu partit, que va trencar el cordó sanitari contra l'extrema dreta

akk / periodico

La líder de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, que va succeir la cancellera, Angela Merkel, al capdavant del partit el desembre del 2018, ha anunciat que no es postularà a la cancelleria i la seva intenció de renunciar a la presidència dels conservadors.  La crisi a la regió de Turíngia, on una branca del partit va donar suport a un candidat també recolzat per l’extrema dreta, ha precipitat la decisió de Kramp-Karrenbauer, després de constatar, segons mitjans alemanyes, la seva falta d’autoritat i control al si de la formació.

Segons van avançar els mitjans alemanys, Kramp-Karrenbauer, anomenada popularment AKK per les seves inicials, ha explicat avui en una reunió de la cúpula del partit que té previst iniciar abans de l’estiu el procés dins de la formació en la carrera cap a la cancelleria, preparar el partit per al futur i després renunciar a la presidència de la formació. Va remarcar que la presidència del partit i la candidatura en la carrera cap a la cancelleria han d’estar en mans de la mateixa persona, precisa el Bild.

D’altra banda, Kramp-Karrenbauer, que a més de presidir el partit és ministre de Defensa, va assenyalar que té intenció de mantenir aquest càrrec sempre que compti amb el recolzament de la seva formació i del grup parlamentari.

Un lideratge qüestionat

Quan va ser escollida, AKK va dir als delegats en una conferència del partit que recolzessin la seva visió d’Alemanya, o bé que acabessin «aquí i ara». Els delegats li van donar suport degudament, però molts no van quedar convençuts pel seu lideratge.

La seva incapacitat per imposar disciplina al partit a l’estat oriental de Turíngia va danyar encara més la seva credibilitat. Els antics rivals de Kramp-Karrenbauer per al lideratge del partit, Friedrich Merz i Jens Spahn, han intentat per tots els mitjans aprofitar aquesta crisi.