Amb 172 persones a bord

Rússia acusa Israel d'haver estat a punt de fer caure un avió civil a Damasc

Quatre caces israelians F-16 van llançar presumptament vuit míssils contra uns suburbis de Damasc, cosa que va activar les defenses antiaèries sirianes

zentauroepp52154704 misiles damasco200207090323 / YOUTUBE AGENCIA SANA

La tensió entre Moscou i Tel Aviv ha augmentat aquest divendres quan Rússia ha acusat Israel d’haver estat a punt de provocar la demolició d’un avió amb 172 civils a bord al bombardejar ahir uns suburbis de Damasc.

El portaveu del ministeri de Defensa rus, Igor Konashenkov, ha afirmat en un comunicat que Israel va dur a terme un atac aeri dijous cap a les 02.00 de la matinada (les 00.00 GMT). Segons el Kremlin, quatre caces F-16 israelians van atacar un barri als afores de la capital siriana amb vuit míssils sense tenir en compte que un avió civil es preparava per aterrar a l’aeroport de Damasc cap a la mateixa hora.

Konashenkov ha dit que un Airbus-320 «va estar a punt d’entrar en una zona de míssils mortífers i foc d’artilleria». L’avió va haver d’efectuar un aterratge d’emergència a la base aèria de Khmeimim, a uns 300 quilòmetres al nord de Damasc, controlada per les forces russes. 

Un aparell procedent de l’Iraq

Cap mitjà de comunicació ha pogut corroborar les afirmacions russes. No obstant, el lloc FlightRadar24, que segueix el trànsit aeri, mostra que un Airbus 320-311 de la companyia siriana Cham Wings que es va enlairar de la ciutat iraquiana de Najaf dijous a les 01.07 (hora local), s’acostava a l’aeroport de Damasc cap a les 02.00. De sobte, va modificar el seu recorregut cap al nord per aterrar mitja hora després a Khmeimim. Però Cham Wings no ha comentat res sobre això.

El ministeri de Defensa rus ha acusat a Israel –que ara per ara manté silenci sobre el presumpte incident, com és habitual– d’haver posat en perill «les vides de centenars de civils innocents».  «El trànsit aeri establert en l’espai aeri sirià, com en qualsevol lloc del món, té lloc a nivells d’altura ben coneguts i està clarament detectat pels equipaments de radars d’Israel», ha recalcat Konashenkov.

Ús d’avions com a «escuts»

Segons Rússia, Israel ha convertit en «una pràctica típica» l’ús d’avions civils com a «escuts» contra les defenses aèries sirianes. Al setembre del 2018 va assegurar que les forces israelianes no van avisar de forma correcta que llançarien un atac a Síria i van deixar un avió militar rus en la línia de tret de les defenses antimíssils sirianes, que van fer caure l’aparell i van matar els seus quinze passatgers. Els israelians van negar rotundament les acusacions, que van conduir a un seriós aldarull diplomàtic entre Rússia i Israel.

En el presumpte atac israelià de dijous van morir almenys 23 combatents que lluiten a Síria, la majoria iranians, segons mitjans sirians. Un portaveu de l’Exèrcit israelià es va limitar a dir que estava al corrent de «les informacions estrangeres» sobre bombardejos a Síria, seguint la política israeliana de silenci en aquesta matèria.

Des que va començar la guerra, fa nou anys, Israel ha deixat clar que no tolerarà els intents de l’Iran, important aliat del règim sirià de Bashar al-Assad, d’establir una presència militar permanent a Síria, des d’on pugui atacar territori israelià. 

Milers de bombardejos israelians des del 2011

Tot i que no sol assumir la responsabilitat dels atacs a Síria, Israel ha reconegut haver llançat milers de bombardejos des del 2011. La majoria han sigut contra l’Iran i els seus aliats a la zona, especialment el grup xiïta libanès Hezbol·là

Les forces israelianes també han atacat en resposta per la caiguda intencionada o fortuïta de míssils procedents de Síria en territori israelià, generalment a la zona dels alts del Golan sirians ocupada per Israel. I han bombardejat les defenses aèries sirianes si disparaven contra avions israelians, a més de llançar operacions a l’Iraq.

Fa una mica més d’un mes, els EUA van assassinar el cap de la Força Quds de la Guàrdia de la Revolució iraniana, Qasem Soleimani, en un atac que Israel va elogiar, ja que ho considerava com una amenaça. Israel veu l’Iran com el seu gran enemic a la regió. Els incidents posteriors van fer que es fes caure part de l’Iran d’un avió ucraïnès amb 176 passatgers

L’antiga frontera més tranquil·la

Abans que esclatés la guerra, la frontera entre Israel i Síria, el gran aliat de la qual és l’Iran, era el front més tranquil per als israelians. Per això, l’actitud ambigua d’Israel respecte al conflicte sirià. Malgrat veure en Assad un enemic, considerava en bona mesura que era millor que la situació seguís sota el seu control.

Però d’altra banda, Israel ha donat suport a milícies opositores i fins i tot ha tractat combatents d’aquestes –entre els quals, membres de grups gihadistes com Al Nusra– en hospitals israelians.

Temes:

Israel