ESCÀNDOL POLÍTIC

Un diputat ultra portuguès demana que una parlamentària negra «sigui retornada al seu país»

L'esquerra reacciona i censura el comentari «racista» d'André Ventura

zentauroepp52025387 combo this combination of file pictures created on january 200129132343 / PATRICIA DE MELO MOREIRA

L’únic diputat d’extrema dreta al Parlament de Portugal, André Ventura, ha protagonitzat un escàndol al país al proposar que una parlamentària negra sigui «retornada al seu país d’origen» a l’Àfrica per defensar la restitució de les obres d’art provinents de les antigues colònies.

En el seu editorial d’aquest dimecres, el diari de referència ‘Publico’ ha qualificat de «abjecta» la diatriba de Ventura, cap del partit Chega.

«Proposo que la diputada Joacine [Katar Moreira] sigui retornada al seu país d’origen. Serà el millor per a tothom», va escriure dimarts el polític ultra a la seva pàgina de Facebook.

Joacine Katar Moreira, nascuda a Guinea Bissau, va registrar dimarts al Parlament un text proposant l’elaboració d’una llista del patrimoni que Portugal hauria de restituir als seus antics territoris colonitzats.

«Atacs constants»

Després de ser elegit com a diputat en els comicis de l’octubre del 2019, convertint-se en el primer parlamentari d’extrema dreta al país després de l’arribada de la democràcia, el 1974, Ventura ha provocat altres controvèrsies amb els seus comentaris despectius cap a la comunitat negra o la gitana.

En reacció al seu comentari, el partit de Katar Moreira, la petita formació d’esquerres Livre, ha denunciat «els atacs personals constants i les referències de caràcter racista» contra la seva única diputada.

Altres diputats del Partits Socialista, en el poder, també ha qualificat de «racista» el comentari de Ventura.