VENEÇUELA

Guaidó és reelegit en una sessió paral·lela del Parlament

La cambra legislativa ja havia elegit un president afí a Maduro

venezuela / periodico

El líder opositor Juan Guaidó, va ser reelegit com a president del Parlament de Veneçuela durant una sessió paral·lela i improvisada de la Cambra legislativa, celebrada a la seu d’un diari, en què només van participar els diputats contraris a Nicolás Maduro i de la qual no va formar part el grup chavista.

Per Guaidó, a qui gairebé 60 països reconeixen com a president interí, van votar 100 legisladors d’oposició, inclosos els membres de la fracció 16 de juliol, contraris al president Nicolás Maduro, però també crítics habitualment amb el líder de l’oposició.

Assumeix el càrrec

«Agraeixo l’honra que em confereixen», va dir Guaidó minuts abans de ser reelegit i recolzar amb el seu propi vot la proposta que li atorga un altre any al capdavant del Parlament.

«Juro davant de Déu i davant del poble de Veneçuela fer complir aquesta Constitució i els deures inherents al càrrec de president del Parlament i president encarregat de Veneçuela, per fer valer els drets dels nostres germans veneçolans», va dir després de fer-se oficial la seva ratificació en el càrrec.

Juan Pablo Guanipa, del partit Primer Justícia i a qui el Suprem va aixecar el fur, i Carlos Eduardo Berrizbeitia, de l’agrupació Projecte Veneçuela, van resultar elegits primer i segon vicepresident, respectivament. D’altra banda, Angelo Palmeri i José Luis Cartaya van ser designats de manera unànime com a secretari i sotssecretari de la Cambra.

Un escenari inesperat

Aquesta sessió es va desenvolupar en un saló del diari ‘El Nacional’, a l’est de Caracas, en vista que la totalitat d’opositors no van poder assistir al ple durant una altra sessió el matí d’aquest diumenge, al ser impedida la seva entrada per les forces de seguretat de l’Estat.

Al començament de la jornada, Guaidó i un nombrós grup de parlamentaris es van quedar fora del Palau Federal Legislatiu, on el chavisme i antics aliats de l’oposició van elegir en una sessió polèmica Luis Parra com a nou cap del Parlament.

Guaidó i diverses desenes de diputats van estar durant hores retinguts als cordons que van instal·lar la Policia Nacional Bolivariana (PNB) i la Guàrdia Nacional Bolivariana (GNB, policia militaritzada) als voltants del Parlament.

Eleccions polèmiques

Efe va constatar com efectius de la GNB van impedir el pas de Guaidó, que fins i tot va intentar ingressar al Parlament saltant un reixat. El chavisme va dir llavors que la sessió es va dur a terme amb 140 diputats i que Guaidó no va ingressar al Palau Legislatiu perquè «no tenia els vots» per ser reelegit, malgrat que el quòrum el formen 84 diputats, el nombre necessari per aconseguir el control de la Cambra.

El Parlament veneçolà el conformen 165 diputats, tres d’ells representants dels pobles indígenes i les eleccions dels quals van ser impugnades pel chavisme el 2015, sense que fins ara s’hagi resolt aquest tema.