DESPRÉS DE L'ATAC NORD-AMERICÀ

El Parlament iraquià exigeix la sortida de les tropes dels EUA

La moció aprovada per diputats afirma que els nord-americans han de marxar «immediatament»

La resolució no és vinculant i depèn del Govern de Bagdad, que és el que ha de negociar una possible retirada

zentauroepp51594381 an iraqi demonstrator carries a national flag while posing n200105191900 / HAIDAR HAMDANI

Entre una enorme expectació i crits de «no a Amèrica» i «sí al màrtir Qasim Soleimani», el Parlament de l’Iraq ha aprovat aquest diumenge una moció en la qual exigeix al Govern que expulsi del país totes la tropes estrangeres, entre les quals el contingent més important i nombrós, els 5.200 soldats dels EUA, que tenen la missió d’entrenar les tropes iraquianes i combatre Estat Islàmic (EI).

Tot i que el text aprovat per la Cambra baixa iraquiana no és vinculant per al Govern, és probable que l’Executiu la tingui en compte ja que el primer ministre, Adil Abdul-Mahdi, va demanar poc abans de la votació als diputats que recolzessin posar fi a la presència de tropes estrangeres l’abans possible. En tot cas, si es dugués a terme la solicitid dels diputats, l’Executiu hauria de negociar les condicions del replegament amb Washington. S’ha de tenir en compte a més que Abdul-Mahdi ocupa el seu càrrec de de forma interina. Va dimitir com a primer ministre fa dos mesos, al novembre, després d’una onada de protestes que va paralitzar el país i que encara dura. 

«Les tropes dels EUA se n’han d’anar i, a partir d’aquí, hem de mantenir l’amistat entre els Estats Units i l’Iraq, però reorganitzant la nostra relació d’una forma que asseguri la sobirania de l’Iraq. L’assassinat de Soleimani i Al-Muhandis [líder de la força iraniana Al Quds i el cap de les Forces de Mobilització Popular (FMP), respectivament] va ser un assassinat polític i una agressió escandalosa», ha dit Abdul-Mahdi davant del Parlament, que estava mig buit: a la sala només han acudit els diputats de les formacions xiïtes.

Els sunnites i els kurds –minories al país i al Parlament– han boicotejat la votació perquè consideren, així ho han dit, que la retirada nord-americana seria un error. Les Forces de Mobilització Popular (FMP), milícies xiïtes, els han acusat de «traïdors».

A les ciutats de Basora i Najaf, les FMP han atacat un grup de persones que es manifestaven contra la influència política de l’Iran sobre l’Iraq –protestes que fa mesos que duren– i que es van negar a afegir-se a la marxa d’homenatge a Soleimani. Membre de les milícies han disparat contra els manifestants i han cremat algunes de les seves tendes de campanya.

Resposta nord-americana

Resposta nord-americanaLa resposta de Washington a la decisió del Parlament iraquià no s’ha fet esperar. «[Abdul-Mahdi] està sota una pressió enorme per part dels dirigents de l’Iran.  Estem segurs que el poble iraquià vol que els Estats Units continuïn al país per continuar lluitant a la campanya antiterrorista», ha dit el secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, en una entrevista a la cadena ‘Fox News’. 

La coalició que lluita contra Estat Islàmic a l’Iraq, no obstant, ha anunciat que paralitza de moment totes les seves operacions per garantir la seguretat dels seus integrants. Els pròxims dies o setmanes es temen atacs de les milícies FMP contra soldats nord-americans.

Fora les tropes estrangeres

Fora les tropes estrangeresA més de demanar l’expulsió immediata de les tropes dels EUA a l’Iraq, el text aprovat pel Parlament iraquià exigeix també al Govern que posi punt i final a les operacions militars de la Coalició Internacional i «comenci a treballar per acabar amb la presència de tropes estrangeres a l’Iraq». A més de nord-americans, al país àrab hi ha militars de fins a 81 països –entre ells Espanya, que hi té prop de 500 soldats–.

Els diputats reunits avui han demanat publicar la localització, número exacte i missió d’aquestes tropes estrangeres, a més de denunciar els Estats Units al Consell de Seguretat de l’ONU per «haver comès una seriosa violació de la sobirania iraquiana».

Hi ha veus, a l’Iraq, que van molt més enllà. «La maligna ambaixada dels EUA a Bagdad s’ha de tancar», ha dit aquest diumenge Moqtada al-Sadr, un influent clergue xiïta iraquià que va combatre amb la seva pròpia milícia l’ocupació nord-americana a partir del 2003. «Les forces dels EUA han de ser expulsades de l’Iraq de forma humiliant», ha afegit.